OSA žaluje lázně za neplacení autorských poplatků

Luhačovice - Patnáct tuzemských lázní a Ochranný svaz autorský (OSA) vedou soudní spor o šest milionů korun. Jeho podstatou je autorský poplatek za každou televizi a radiopřijímač na pokoji. OSA tvrdí, že lázně jsou totéž co hotely, a tudíž by měly platit za každý přístroj přinášející zprostředkovaný televizní a rozhlasový program. Lázně se ale brání: Jsme na úrovni zdravotnických zařízení, která jsou od placení poplatků osvobozena.

Jen po Lázních Luhačovice vymáhá Ochranný svaz autorský soudní cestou 600 tisíc korun. Žalobu na krku má už i dnes nově otevřený lázeňský dům Alexandria. Má 58 pokojů a televizi na každém z nich. OSE by měl za každý televizní přijímač zaplatit 68 korun měsíčně i přesto, že platí koncesionářské poplatky. „Lázeňská zařízení jsou pro nás v pozici hoteliérů a to znamená, že jsou ubytovacími zařízeními a jako taková musí platit autorský poplatek,“ prohlásil jednoznačně Roman Strejček, předseda představenstva Ochranného svazu autorského.

Další luhačovický lázeňský dům Miramare čelí žalobě v hodnotě 300 tisíc korun a lázeňské domy v péči akciové společnosti Lázně Luhačovice dluží OSE podle jejího výkladu přes 600 tisíc korun. Jejich spor bude řešit Krajský soud v Brně a rozhodnout by mohl už 14. prosince. Jak celý spor dopadne, to může nakonec ovlivnit i samotné nemocnice, které v tomto případě žádnou roli zatím nehrají.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Lázeňská zařízení se ale brání a odvolávají se na platný zákon o zdravotní péči. „Jsme zařízení na stejné úrovni jako nemocnice nebo rehabilitační zařízení, která jsou od platby osvobozena,“ argumentoval majitel řetězce Royal Spa Antonín Plachý. „Náš klient je ubytován na pokoji, který sice není nemocničním pokojem, ale nachází se v objektu, v němž probíhá jeho léčebná kůra,“ přidal se Josef Krůžela, generální ředitel Lázní Luhačovice.

Jenže Ochranný svaz autorský tvrdí, že by mohl poplatky žádat i po nemocnicích, což mu umožňuje evropská legislativa. „Ano, ta možnost existuje. A v případě, že bychom se k tomuto kroku rozhodli, postupovali bychom maximálně citlivě,“ slíbil šéf svazu Roman Strejček. Zatím ale OSA s žalobou na nemocnice počká. Chce nejprve vidět, jak u soudu dopadne její spor s lázněmi.