Nový vlakový řád navýší spoje. Mezi Ivančicemi a Oslavanami se ale zruší

Brno - Nový vlakový jízdní řád, který dnes představilo jihomoravské ředitelství, nijak výrazně dopravu nemění. Spoje se budou rušit jen mezi Ivančicemi a Oslavanami. Na trase Brno-Hrušovany a Brno-Kuřim-Tišnov jich naopak několik přibude především v ranní a odpolední špičce. Úpravy začnou platit 12. prosince.

Ti, kteří byli zvyklí využívat v pracovních dnech vlakové spojení z Ivančic do Oslavan, mají smůlu. Vlak bude jezdit jen o víkendech. Důvod je podle drah ale zřejmý. Vlaky se vůbec nevyužívaly a jejich provoz byl ztrátový.

Naopak v Blansku a Adamově si místní polepší. „Novinkou je zastavování spěšných vlaků v těchto městech. Zlepší to jejich obslužnost a pomůže to i přilehlým obcím,“ uvedl Pavel Karšulín, ředitel brněnského Krajského centra Českých drah. V kraji byly také zavedeny zcela nové spoje mezi Přerovem a Vyškovem.

Pavel Karšulín, ředitel brněnského Krajského centra Českých drah o novém jízdním řádu (zdroj: ČT24)

Dráhy zachovají turistické spoje

I v následujícím roce budou České dráhy vypravovat nepravidelná vlaková

Nejvýznamnější změny v jízdním řádu vlaků v Jihomoravském kraji

V úsecích Brno-Kuřim-Tišnov a Brno-Hrušovany u Brna budou vlaky v ranní a odpolední špičce jezdit v patnáctiminutovém intervalu.

Přímý ranní spoj mezi Znojmem a Vídní bude obnoven, osobní vlak odjíždí ze Znojma v 5.31. Každou sobotu dopoledne pak vyjede osobní vlak z Retzu do Znojma, spoj má sloužit především rakouským turistům.

I v nadcházející turistické sezóně bude o víkendech a svátcích vypravován historický motorový vlak z Brna do Lednice. Spoj bude v provozu od 16. dubna do 25. září.

Naopak redukci čeká doprava mezi Ivančicemi a Oslavanami, nově budou vlaky jezdit jen o víkendech. Důvodem je malá poptávka po tomto spojení.

spojení. „Třetím turistickou sezónu bude vypravován historický vlak mezi Brnem a Lednicí, novým projektem zameřeným na cyklisty je Velo Podyjí,“ doplnil Karšulín.

Pět sobotních spojů pojede z Brna do vinařské obce Šatov a bude mít dostatečné kapacity pro přepravu jízdních kol. Vlak vyjede ráno v 8.30 a zpátky přijede po 19. hodině. Cyklisté tak budou mít dostatek času na vyjížďku v Národním parku Podyjí nebo po cyklotrasách na Znojemsku a v blízkém Rakousku.

České dráhy na jižní Moravě vypraví v pracovní dny 808 regionálních spojů, o víkendu jich je celkem 523. Přesto vlaková doprava v Jihomoravském kraji narostla mezi roky 2006 a 2010 o deset procent. Vlaky jezdí na 732 kilometrech železničních tratí, tedy na stejném množství jako loni. „Jihomoravský kraj je tak jeden z mála, většina krajů kvůli úsporám musela snížit svoji dopravní obslužnost,“ dodal Karšulín.