V jihočeských školách se objevila žloutenka, v karanténě jsou desítky dětí

Tři jihočeské školy přijaly zvláštní opatření kvůli žloutence (zdroj: ČT24)

Tři jihočeské školy – v Českých Budějovicích, Křemži a Roudném – musely přijmout přísná hygienická opatření kvůli žloutence. Na každé ze škol jí onemocnělo jedno dítě, desítky jejich spolužáků jsou ale v karanténě, školy ruší společné akce. Na jihu Čech letos žloutenkou onemocnělo třikrát víc lidí než loni.

V karanténě je kvůli žloutence celá třída ze ZŠ Dukelská v Českých Budějovicích, kam chodilo nemocné dítě, ale i spolužáci ze sousedních tříd. Celkem 67 dětí. Všechny, které se potkávaly na zájmových kroužcích nebo v družině.

„Mají speciálně upravený provoz. Jsou tady tři první třídy, které se nesmí dělit. Mají vyčleněné i vlastní WC,“ říká ředitel Základní školy Dukelská Zdeněk Hnilička. Základem je přísná hygiena, ruce si teď děti myjí pod dohledem. I na obědy chodí samostatně; místo čtvrté vyučovací hodiny, aby se nepotkaly s jinými dětmi.

Ve školní jídelně mají děti z karanténních tříd vyčleněn speciální prostor a používají i vlastní nádobí. „Nádobí se namáčí do dezinfekčního roztoku na čtvrt hodiny, teprve potom se dává do myčky. Stoly a židle, všechno se uklidí,“ popisuje ředitelka školní jídelny Miloslava Horáková.

Děti v karanténě mají ve školní jídelně speciálně vyčleněný prostor a používají i vlastní nádobí
Zdroj: ČT24

V karanténě je i syn Martiny Brabcové. Žloutenka spolužačky omezila chod rodiny i její podnikání. Preventivní opatření musela přijmout i ve školce, kterou provozuje. „Nesmíme chodit na plovárnu, do divadla, do kina, na kroužky. Kroužky už jsou zaplacené,“ říká Martina Brabcová.

Epidemie na jihu Čech podle hygieniků nehrozí, přesto jsou děti pod kontrolou. „Jsou sledovány lékařem, vyšetřovány, očkovány proti žloutence A,“ vysvětluje Jitka Luňáčková z krajské hygienické stanice.  Karanténa trvá celkem 50 dnů. Pokud neonemocní nikdo další, skončí na škole Dukelská 13. ledna. 

Na Jablonecku epidemie skončila, na jihu Moravy dál trvá

S epidemií žloutenky se v minulých měsících potýkal i Jablonec nad Nisou a okolí. Hygienici tam od září evidovali 50 nakažených a doteď nevědí, z jakého zdroje se nemoc rozšířila. Předpokládají, že z nějaké potraviny, která byla v prodeji krátkodobě. Teď už se ale zdá, že epidemie na Jablonecku je na ústupu, od listopadu se tam objevilo jen pět nových případů.

Naopak nebezpečí nákazy pořád trvá v Jihomoravském kraji, kde hepatitidou typu A onemocnělo už přes 400 lidí. Hygienici proto nabádají k opatrnosti při konzumaci jídla a pití, momentálně hlavně na probíhajících vánočních trzích.

  • Žloutenka (latinsky icterus) je patologický stav, který se klinicky projevuje zežloutnutím kůže, očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.
  • Nesprávně se termín žloutenka používá jako označení pro virové záněty jater, hepatitidy, u nichž je hlavním symptomem. Vyskytuje se však i u dalších nemocí, například u významného podílu případů žluté zimnice, kteréžto nemoci dal jméno.