Lidé z budějovického sídliště mluví o policejní šikaně. Žádnou stížnost nemáme, tvrdí policie

Události: Sporný zásah policistů v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Z běžné policejní kontroly zásah, který zkoumá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Hlídka z Českých Budějovic je podezřelá, že jednala nepřiměřeně tvrdě. Začátkem listopadu zastavila řidiče kvůli špatně připoutanému dítěti. Ten začal situaci natáčet na mobilní telefon, což je podle zákona možné. Policista ale nesouhlasil, muže povalil na zem a spoutal.

Mělo jít o běžnou cestu na nákup. Richard Daňo se ženou a šestiletým synem vyrazili autem do obchodu. Sledovali je policisté a pak je zastavili.

„Tak jsem mu předložil doklady. Nemohl jsem najít pojistku. Měl jsem pojistku, ale byla stará, propadlá,“ říká Richard Daňo. Tříčlenná hlídka chtěla vědět, proč není dítě řádně připoutané. „Řekl jsem, že připoutaný je, akorát že si kluk přehodil přes pás ruku, protože ho to škrtilo,“ tvrdí Daňo.

Policisté pak chtěli vidět i povinnou výbavu. Komunikaci natočil pan Daňo na telefon:

- policista: Ukázal jste mi akorát žárovky, pojistky.
- Richard Daňo: Tady máte lano. Lékárnička. Jo, je platná? Je platná. Co ještě chcete vidět?
- Povinnou výbavu.
- Co ještě chcete vidět?
- Reflexní vestu.
- No, k…a.
- Takže, pane Daňo, jménem zákona vás upozorňuju… Přestaňte tady slovně někoho urážet.
- Já vás neurážím, v klidu.
- Já to beru osobně. Takže vás vyzývám opětovně, jo. Přestaňte urážet, pokud budete dál pokračovat ve svém protiprávním jednání…
- Co se mi stane?
- Můžete být zajištěn.

Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy pan Daňo namířil telefon na policisty.

- Natáčet mě nebudete.
- Budu. Můžu si natočit vaše číslo. Nechte toho, pusťte tu bundu. Pusťte tu bundu, říkám.
- Říkám uklidněte se, pane Daňo.
- Spadne mi telefon, zaplatíte to.
- Samozřejmě.

- Já vás upozorňuju, uklidněte se. Naposledy vás jménem zákona vyzývám…
- Pusťte tu bundu. Nesahejte na mě. Nesahejte na mě…

Policista je povinen strpět nahrávání úkonu, služebního zákroku. Stejně tak je povinen i řidič strpět dopravní kontrolu.
Jindřich Komárek
katedra policejních činností Policejní akademie ČR

„Telefon mi vytrhl z ruky, druhou rukou mě začal škrtit a dal na policejní auto, ruce za záda, želízka a okamžitě na zem. Přiklekl mě a okamžitě mě začal dusit,“ popisuje Richard Daňo. „Já jsem vystoupila, viděla jsem, jak omdlívá, tak jsem začala křičet ‚zavolejte záchranku' a oni se mi smáli,“ dodává jeho přítelkyně. Pan Daňo strávil dva dny v nemocnici s pohmožděným krkem a podezřením na otřes mozku.

„Během kontroly začal být řidič agresivní, začal policistům nadávat, slovně na ně útočil. Nereagoval na jejich výzvy a ve své podstatě tak mařil řádné projednání svých přestupků. Policistům nezbylo, než ho zajistit,“ říká mluvčí českobudějovické policie Jiří Matzner.

Petice proti chování policistů

Bití a osobní urážky od policistů prý zažili i další lidé ze sídliště Máj. „Co to máš v autě, ty máš opici? Ty nemáš manželku? Takové výrazy jsou v Budějovicích od dvou bratrů-policistů,“ popisuje jednu z dalších situací Adam Markovič.

„Nemáme žádnou konkrétní stížnost, že by se něco takového odehrálo,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Kvůli stížnostem sepsali místní lidé petici – má 250 podpisů. Příští týden budou o problémech společně jednat s vedením policie. Případ pana Daňa šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů.