Praha 4 vytáhla proti psím exkrementům

Praha - Majitele psů z Prahy čtyři nabádá k úklidu psích exkrementů tisícovka cedulí umístěných na volných prostranstvích. Jestli se čtvrté městské části podaří udržet v ulicích větší pořádek, je otázkou. S podobnými kampaněmi už v minulosti přišla například Praha 6 a 5. Jejich efektivita je ale, jak přiznávají, těžko změřitelná.

Šedesát tun psích exkrementů každý rok uklidí z ulic radnice Prahy 4. Kapitola psi jí stojí ročně čtyři a půl milionu korun. Přestože pejskaři tady mají na rozdíl od těch v řadě jiných městských částí k dispozici speciální koše se sáčky, mnozí po svém miláčkovi neuklízí. „Dělám tu práci sedmnáct let a za tu dobu jsem udělil tři až pět pořádkových pokut po stokoruně,“ přiznává strážním Městské policie hl. m. Prahy Karel Kuchař. 

Během jediného dopoledne se ve čtrnácti parcích a nejen tam objevilo tisíc cedulí, které nabádají pejskaře k udržování čistoty. Za kampaň radnice zaplatila sto tisíc korun. „Na Praze 4 máme devět tisíc registrovaných psů. Chceme i tímto způsobem snížit náklady v oblasti úklidu,“ vysvětluje cíl akce starosta Prahy 4 Pavel Horálek. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zatímco na území Prahy 4 jde o první kampaň proti nepořádným pejskařům, jiné městské části jako třeba Praha 6 ji opakují. „Před pěti lety jsme udělali první kampaň proti psím exkrementům. O úspěchu lze jen těžko hovořit, je to obtížně měřitelná veličina. Je to však téma, o kterém se musí mluvit,“ říká mluvčí Prahy 6 Martin Šálek. „Ti lidé, kteří to dosud nedělali, to stejně dělat nebudou. Člověk v sobě musí tu zodpovědnost mít,“ uvádí pejskař Zdeněk Škoda. „My jsme se inspirovali ve Vídni a tam to mělo úspěch,“ upozorňuje starosta Horálek.    

Ukradené nebo zničené cedule bude radnice čtvrté městské části doplňovat. Pejskaři je v parcích budou potkávat až do prvního sněhu.