Na Třeboňsku vznikla stezka pro vozíčkáře

Třeboňsko – Vozíčkáři, ale i maminky s kočárky, budou mít od zítřka k dispozici první jihočeskou speciální turistickou trasu. Nabízí hned několik možností výletu idylickou přírodou v okolí Chlumu u Třeboně. Stezka je součástí širšího projektu nazvaného Turistika pro všechny. Na stezce nechybí bezbariérové restaurace nebo mobilní záchod.

Nenáročný výlet mezi rybníky, po Novořecké hrázi nebo k oblíbenému místu slavné pěvkyně Emy Destinnové – lokality, kam se zatím dostali výletníci pohodlně jen pěšky nebo na kole, jsou teď bez problémů dostupná úplně všem. Hladký asfaltový povrch, speciální značení i nové přehledné mapy zaplatil Klub českých turistů z veřejné sbírky. Člen klubu Jaroslav Krejzlík upřesnil, že vybudování trasy stálo zhruba 160 tisíc korun.

Vybudováním bezbariérových restaurací a mobilních záchodů přispěl k pohodlí handicapovaných turistů Chlum u Třeboně. Všechny trasy začínají a končí v Lutové. Nejdelší měří 24 kilometrů, nejkratší 10. Přehledné značení a mapa umožňují zvolit si nejvhodnější trasu i nepohyblivým turistům. „Otestoval jsem všechny trasy. Myslím, že jsme vybrali úplně to nejlepší, co tady krajina poskytuje,“ nechal se slyšet provozovatel bezbariérového penzionu v Lutové Peter Šichtanec.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Konkrétně Klubu českých turistů je to v pořadí druhá speciální trasa pro vozíčkáře. První je v Brně v Mariánském údolí. Další značené bezbariérové stezky jsou také například v Jizerských horách a v několika lázeňských městech.