KRNAP přišel se soutěží o nejkrásnější krkonošskou louku

Krkonoše – Správa Krkonošského národního parku přesvědčuje všemožným způsobem majitele luk a pastvin, aby o své pozemky pečovali, pravidelně je sekali nebo je pokud možno nechali spásat dobytkem a nenechávali zarůstat plevelem. Ochranáři kvůli tomu vyhlásili dokonce netradiční soutěž Miss krkonošská louka.

Podle správy národního parku je nejideálnější louka ta, která je pravidelně obhospodařovaná – několikrát do roka posekaná a s pasoucím se dobytkem. Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný říká, že na ty obhospodařované louky se postupně vrací domácí květnaté druhy rostlin.

Správa národního parku ovšem majitelům pozemků do jejich hospodaření mluvit nemůže. Snaží se je ale motivovat finančně – dotacemi. Letos také přišla se soutěží o nejkrásnější krkonošskou louku. Návrhy může posílat kdokoli. „Odborná komise vybere na konci prázdnin to nejzdařilejší dílo,“ dodal Radek Drahný.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

I když je stále co zlepšovat, péče o krajinu se v posledních letech podle ochranářů v Krkonoších viditelně zkvalitnila, což si myslí také zástupci samospráv. Například v Peci pod Sněžkou existuje vyhláška, která nařizuje posekat alespoň jednou ročně, jak říká starosta Pece Alan Tomášek (ODS).