Majitel lázeňského objektu v Kyselce nedostane krajskou dotaci

Kyselka (Karlovarsko) - Krajští zastupitelé odmítli přidělit čtvrtmilionovou dotaci společnosti CTS, která vlastní zchátralé lázně v Kyselce na Karlovarsku. Vyhlášené lázně ještě v minulém století vyhledávaly tisíce turistů z celé Evropy. Zašlou slávu dnes připomínají zbytky ornamentů na rozpadající se fasádě. Zástupci společnosti tak chtěli peníze použít na zabezpečení historických objektů, které lákají vandaly. Podle vlastníků objektu to měl být start nové spolupráce.

Podle radních, která dotaci doporučila, to mělo být vstřícné gesto. Starosta Kyselky Josef Janát je ale přesvědčen, že za čtvrt milionu by soukromá společnost zřejmě jen nakoupila prkna na zatlučení oken. Janátovi se povedlo přesvědčit i ostatní zastupitele a soukromá společnost CTS tak dotaci nedostane. Jednatele soukromé společnosti reakce starosty překvapila.

Namísto zbytečného plýtvání veřejnými penězi, by starosta Kyselky uvítal pokutu. „Já bych si spíš myslel, že by tam měla jít pokuta za nedodržování a neudržování kulturní památky,“ říká Janát. Jednatel soukromé společnosti CTS Petr Dostál se brání, že společnost koupila budovy již zničené a za jejich stav tedy nemůže. Společnost CTS chce obnovit historický park, vybrané budovy opravit a vybudovat v nich muzeum. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

K obnovení historického parku a možnému navrácení pověsti tohoto slavného lázeňského zařízení je ale potřeba hodně kapitálu a podle slov jednatele CTS i demolice některých částí objektu. „Je to v žalostném stavu a vyžadovalo by to tolik peněz, že je to nereálné. A všichni se bojí přiznat, že to je nereálné,“ konstatoval Dostál. Nad objektem ale visí památková ochrana, demolice tak zatím není možná. O dalším osudu lázeňských budov chtějí zástupci soukromé společnosti jednat s úřady a ministerskými úředníky na podzim.

Z vyhlášených lázní Kyselka zbyly trosky.
Zdroj: ČT24