Na Liberecku hrozí, že zmizí turistické značky

Liberec - V Libereckém kraji hrozí kolaps turistického značení, podle kterého se orientují statisíce lidí. Využívají ho nejen turisté, ale i cyklisté a lyžaři v Krkonoších. Liberecký kraj dává dobrovolníkům z Klubu českých turistů na obnovu značení jen 120 000 korun, náklady jsou ale dvojnásobné. Podle dobrovolníků už příští rok hrozí, že se začne systém značek rozpadat, uvádí dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

České značení je špička, kterou chce převzít třeba Německo. Peníze na něj ale nejsou

Český systém turistického značení patří ke světové špičce. Je natolik unikátní, že o jeho převzetí mají zájem němečtí značkaři. Chtějí použít českou metodiku a organizační systém. V Libereckém kraji ale hrozí, že se celý systém 2650 kilometrů značených tras rozpadne. Už letos musí značkaři pracovat v krizovém režimu. Aby s penězi vyšli, zaměří se pouze na obnovu malovaných značek, vývěsní mapy nebo rozcestníky se musí obejít bez údržby.

Dotace od kraje pokrývá podle turistů sotva polovinu nákladů. Jen loni spotřebovalo 145 dobrovolníků na nejzákladnější značení tras 238 000 korun. Jako jediný kraj je musela dotovat centrála Klubu českých turistů. Žádosti o pokrytí nákladů hejtmanství nevyhovělo. „Pokud by byl i příští rok podobný, celý systém se začne hroutit,“ varuje Zdeněk Rajsigl, vedoucí značkařského obvodu Liberec a Jablonec.

Se sumou pro dobrovolníky ostře kontrastuje dotace 690 000 korun, kterou Liberecký kraj poskytl na vyznačení kilometrového úseku nové cyklotrasy vedoucí Libercem ze Soukenného náměstí. To připouští i náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Lidie Vajnerová. Více peněz na značení je ale podle ní těžké sehnat. „Rozhodně se o to budu zasazovat,“ slíbila náměstkyně. Domnívá se ale, že by měl Klub českých turistů přehodnotit některé trasy. „Chtěla bych s nimi najít nějaký kompromis. Logiku třeba nemají tam, kde vedou přes soukromý pozemek. Týká se to celé České republiky,“ dodala.