Mirošovskou školu napadla dřevomorka

Mirošov – O velmi špatném stavu budovy základní školy v Milošově na Rokycansku se ví už několik let. Teď se navíc z přízemního bytu školy, kde bydlel školník, šíří dál do konstrukce budovy dřevomorka. Starosta situaci ve spolupráci s Plzeňským krajem řeší zatím marně. Škola je přitom v okolí jediná a funguje jako spádová i pro přilehlé obce.

Ředitel školy Rostislav Judl informoval, že dřevomorka se rozšířila již do učebny s výpočetní technikou a do knihovny. Dětem zatím žádné akutní nebezpečí nehrozí. Jak dlouho ale ještě nechají statici a hygiena školu otevřenou, nikdo neví. Problémy jsou i se sousední budovou, kde se učí žáci prvního stupně. Rostislav Judl upřesnil, že v objektu jsou hlodavci a problémy s vytápěním.

Peníze na rekonstrukci měl Mirošov přislíbené už před dvěma lety v rámci tzv. radarového balíčku na pomoc zanedbaným obcím Brdska. S pádem vlády ODS ale padly i sliby. Starosta Mirošova Vlastimil Sýkora říká, že obec peníze nemá. Na přelomu roku svitla nová naděje. Alespoň to slibuje ČSSD. Komise na pomoc brdským obcím má být obnovena a peníze prý Mirošov dostane.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V letošním školním roce chodí do mirošovské školy 200 dětí a od září jich ještě 20 přibude. Základní škola funguje kromě samotného města i pro 11 dalších spádových obcí.