V Česku je nedostatek psích útulků

Plzeň - V Česku je nedostatek psích útulků. A to i přesto, že jich máme nejvíc na počet obyvatel v Evropě. Češi totiž zároveň vedou i statistiku v počtu chovaných psů. Například na Plzeňsku funguje v současnosti jediný velký útulek, který však kapacitně už dávno nestačí.

Jeden z největších útulků v zemi v Plzni na Valše je už více než deset let provizoriem. Město slibuje obyvatelům nový, ale doposud se nenašly peníze. Opuštění psi stojí magistrát hodně i bez stavby nového útulku: zhruba 3,5 miliónu ročně. Miroslav Vecka z Odboru životního prostředí města Plzně konstatuje, že v zařízení se během jednoho roku objeví 800 až 900 psů a pobudou tam v průměru 35 až 40 dní. Provozní vedoucí útulku Valcha Bohumila Zíková potvrzuje, že nadstav mají už delší dobu stabilně kolem třiceti psů, zatímco kapacita útulku je sedmdesát zvířat. Zájem o psy z útulků není tak velký, jak by bylo zapotřebí. Lidé chtějí hlavně štěňata a problém tak postupně narůstá. Jeden z návštěvníků si však libuje, že má odsud fenu německého ovčáka a hodnějšího psa nikdy neměl. Přeplněný útulek na Valše už má vybrané nové místo, ale ani pro magistrát není jednoduché to prosadit. Více než stovku psů ve svém sousedství málokdo snese. Přestože by na Valše měly být haly, štěkání je v okolí velmi slyšet.

Podle odborníků patří Češi mezi nejvášnivější chovatele psů v Evropě a s tím logicky souvisí i potřeba většího počtu psích útulků. Šéfredaktor kynologického časopisu Dušan Stuchlík uvádí, že v České republice má psa 41 procent domácností. Přesný počet psů v Česku veterinární správa nezná. V každém z třinácti krajů ale eviduje v průměru 30 až 40 tisíc očkovaných psů. V Praze je to dokonce sedmdesát tisíc.

Absolutně nejčetnějším plemenem, které v psích útulcích najdeme, je německý ovčák. Následují jeho kříženci a bojová plemena.