Dřevo se na jihu Čech krade stále víc, policie je bezradná

České Budějovice - Majitelé a správci lesů v jižních Čechách napočítali za loňskou zimu až dvojnásobek krádeží dřeva oproti předchozímu roku. Podle policie i lesníků za to může dlouhá zima, navíc přibývá domů vytápěných dřevem. Šance na odhalení zlodějů je minimální, i kdyby navíc zloděje policisté zadrželi, tak se většinou jedná jen o přestupek.

Podle ekonomického ředitele Lesů Hluboká Ivo Melíška se z lesa ztrácí hlavně palivové dřevo, takových případů evidují jihočeští policisté několik stovek. Krádeže dřeva se navíc postupně přesouvají z hor blíže k obcím. Podle policejní mluvčí Lenky Heřmanové řeší policisté nejvíc krádeží dřeva na obvodním oddělení Boršov nad Vltavou, což je vesnice, která téměř sousedí s Českými Budějovicemi. 

Správci lesů navíc upozorňují, že krádeže dřeva, které řeší policie, jsou jen špičkou ledovce. Drtivou většinu malých krádeží totiž nikam nehlásí. Ivo Melíšek vysvětluje, že dříve krádeže dřeva jeho podnik na policii hlásil, jenže pachatel stejně nebyl dopaden. Navíc to administrativně zatěžovalo zaměstnance podniku. Letos proto drobné krádeže s policií neřeší. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Policie ještě před koncem loňského roku posílila hlídky v příměstských lesích, situace by se ale podle lesníků měla zlepšit až se současným jarním počasím.

Palivové dřevo
Zdroj: ČT24