O osudu Hronova rozhoduje referendum

Hradec Králové - Šestitisícovému Hronovu na Náchodsku hrozí, že ztratí téměř tisíc obyvatel. Lidé z Velkého Dřevíče a Rokytníku, které zatím patří pod Hronov, v referendu rozhodují, zda se od města odtrhnou a vytvoří novou samostatnou obec. Vyhlášení referenda nařídil správní soud a hronovské zastupitelstvo stanovilo jeho datum na 20. března.

Přibude na mapě Královéhradeckého kraje nová samostatná obec? Tak o tom rozhodují občané Velkého Dřevíče a Rokytníku, které s Hronovem sousedí. Do roku 1960 byly samostatné, dnes patří pod Hronov. „Pokud se tady najdou schopní lidé, aby to vedli, tak proč ne?“ říká jeden z obyvatel Velkého Dřevíče. I řada dalších je pro odtržení. Podle nich plyne většina peněz do Hronova a oni tak zůstávají na chvostu. „Doufám, že tady potom bude nějaký obchod, tady nelze nikde nakupovat,“ přidává svůj názor další z místních.

Referendum prosadili občané Dřevíče a Rokytníku u správního soudu. Ten radnici v Hronově nařídil, že ho musí vypsat. „Myslím, že si uděláme svůj plán rozvoje obce a podle toho budeme postupovat. Také se to bude lépe prosazovat,“ uvádí iniciátor referenda a radní Hronova Karel Jára. „Rozjezd nové obce bude sice nákladnější, ale nemyslím si, že by to mohlo znamenat dlouhodobější a vážnější finanční problémy,“ je přesvědčen mluvčí občanské iniciativy Ondřej Nývlt. Zato starostka Hronova Hana Nedvědová to vidí jasně. „Beru to jako kudlu do zad, protože to se mezi partnery nedělá,“ komentuje nastalou situaci.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obce se od Hronova od příštího roku oddělí, pokud souhlas vyjádří nadpoloviční většina z osmi set devadesáti voličů. Takový výsledek ale poškodí město Hronov, tvrdí starostka. „Daňové příjmy města budou menší, ale nabídka služeb se nezmenší. Takže na tom budeme určitě hůř,“ uzavírá starostka Nedvědová.

O tom, zda se v této oblasti změní mapa, bude jasno dnes kolem 21. hodiny.