Chodov chce narovnat vztahy s dodavatelem tepla

Sokolov - Chodov u Sokolova má nevýhodnou smlouvu s dodavatelem tepla. V roce 1993 ji podepsala tehdejší radnice. V podstatě za symbolickou cenu pronajala dodavateli tepelné rozvody a výměníky. Současné vedení města se léta snaží vypovědět smlouvu soudní cestou, ale bez úspěchu. Teď dodavatel přišel s návrhem na mimosoudní vyrovnání a chce rozvody koupit. Radnice souhlasí, ale místní lidé jsou proti.

Radnice už zveřejnila záměr na odprodej kompletního tepelného hospodářství. Za nabídkovou cenu sedmdesát milionů korun. Je jako šitý na míru současnému pronájemci, firmě Marservis. Pod peticí proti prodeji je už několik stovek podpisů. „Marservis patří hongkongské firmě a veškerý zisk tak skončí v zahraničí,“ argumentuje jeden z autorů petice Ladislav Paštéka. „Já si myslím, že to bude mít také vliv na cenu tepla, určitě ji zvednou,“ dodává signatář petice Radim Maxa.   

Městský prodejce teplo nevyrábí, ale jenom distribuuje. U palivového kombinátu Vřesová koupí jeden gigajoul za dvě stě korun. Malospotřebiteli ho prodává za čtyři sta osmdesát devět korun a padesát haléřů. Zisk autoři petice odhadují v řádech desítek milionů korun ročně. Zástupci města ale říkají, že z něj nic nemají. Sedmdesát milionů korun do roku 2018, kdy smlouva vyprší, je pro ně víc než vrabec v hrsti. „My už od roku 2002 ekonomickou výhodnost té nájemní smlouvy zpochybňujeme. Pro město Chodov znamená čistý ekonomický “přínos„ z pronájmu sto korun za rok,“ tvrdí místostarosta Chodova Stanislav Pochman.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Obavy lidí z neúměrného zvyšování ceny za teplo jsou podle zástupců radnice ošetřeny energetickým regulačním zákonem.