Vznikne v Obrnicích ghetto?

Mostecko – Vzniku dalšího ghetta na severu Čech se bojí Obrnice u Mostu. Správa železniční a dopravní cesty se tam totiž chystá prodat své tři paneláky a obec předpovídá, že se dostanou do rukou realitních kanceláří, které tam pak sestěhují sociálně slabé z celé republiky. Domy chce proto získat do svého vlastnictví. U ministerstva financí s tím ale zástupci obce narazili.

Jako supi se do Obrnic sjíždějí různé realitní kanceláře, jak si stěžují místní. Podle nich mají zájem o některé z 88 bytů na sídlišti, kterých se chce zbavit Správa železniční a dopravní cesty. Vedení obce je proto na pozoru. Starosta Stanislav Zaspal (ODS) se nechal slyšet, že si nepřeje, aby v obci vznikla lokalita typu Janov.

Místní chtěli už před několika lety bezúplatným převodem byty získat. Prodejce s tím souhlasil, proti ale bylo ministerstvo financí. Radek Ležatka z tiskového odboru ministerstva říká, že při privatizaci tohoto majetku je s ohledem na pravidla Evropské unie nutné posuzovat i obce jako podnikatelské subjekty.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Obec by podle úředníků byla proti jiným podnikatelům zvýhodněná, a proto šla jinou cestou. Úřad na ochranu hospodářské soutěže jí doporučil domy koupit za zvýhodněnou sumu, která vznikne odečtením takzvané maximální možné veřejné podpory. „Je to podpora pro subjekty od státu nebo z Evropské unie, která je v částce 500 tisíc euro,“ sdělila místostarostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS).

Místo původních téměř 17 milionů korun by tak Obrnice za objekty zaplatily zhruba 4 miliony. I to má ale háček – ministerstvu musí doložit, že mají peníze jak na odkup nemovitostí, tak i jejich následnou rekonstrukci. Obec ale tvrdí, že ji o to ještě nikdo nepožádal.

V sousedním Litvínově, kde jsou největší problémy na sídlišti Janov, se situace díky zvýšení počtu policejních hlídek zlepšila. Přesto litvínovského starostu Daniela Voláka trápí počet obyvatel žijících v bytech. Volá proto po zavedení normy, která by jasně určila, kolik lidí může přebývat v jednom bytě. Objevil se totiž i případ, kdy v bytě bydlelo dokonce přes 30 lidí. Sídliště Janov se má začít brzy rekonstruovat, na což je vyčleněno 80 až 90 milionů korun.

Paneláky v Obrnicích
Zdroj: ČT24