Zachránce školáka dostal medaili od hejtmana

Mladá Vožice (Táborsko) - Jihočeský hejtman dnes ocenil Václava Petrše z Mladé Vožice na Táborsku, který pomohl při záchraně školáka. Toho totiž v lednu těžce zranil led, který spadl ze střechy. Podle lékařů je stav chlapce v současné době dobrý. Petrš dostal medaili za hrdinský čin. Policie nikoho neobvinila a případ, který byl pro kriminalisty na jihu novinkou, zřejmě odloží. Radnice města rozhodla, že nepochybil nikdo. Podle ředitele školy chlapci na sněhem zavátém trávníku neměli co dělat. Výuka jim už skončila a navíc jim v cestě pod okap bránily dřevěné latě.

Šestašedesátiletý bývalý řidič autobusu se před dvěma měsíci zařadil mezi záchranáře. Pod okapem domu našel ležet devítiletého chlapce v bezvědomí a s rozbitou hlavou. Začal ho okamžitě oživovat, masíroval mu srdce a snažil se přivolat zdravotníky. „Není to pro mě žádný problém, mě nic neporazí. Když vám ale umírá malé dítě v rukou, je to katastrofa,“ podotkl Václav Petrš.

Chlapce zranil led padající ze střechy

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Školáka těžce zranil několikakilogramový kus ledu padající ze střechy. Chlapec skončil v pražské nemocnici, kde lékaři dva týdny bojovali o jeho život, naštěstí úspěšně. „Proběhla u něj operace obličejových zranění, jeho stav se povedlo stabilizovat do té míry, že byl propuštěn do domácího ošetřování,“ vysvětlila mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Táborští kriminalisté se podobným případem zabývali vůbec poprvé, po dvou měsících hlásí, že jsou na konci. Pokud si nikdo nebude stěžovat na průběh a výsledky vyšetřování, kriminalisté do dvou týdnů tento případ odloží.