Ralsko řeší osm let starý případ zpronevěry plynových kotelen

Ralsko - Vedení obce Ralsko na Českolipsku řeší osm let starý případ zpronevěry, na níž se podílel tehdejší starosta Jindřich Šolc a plynárenská společnost Lenora. Radnice jí v roce 2002 svěřila 30 plynových kotelen v hodnotě 5 milionů s tím, že je má firma prodat a utrženou částku do roka převést na účet města. To se ale nestalo, tehdejší radnice problém neřešila a dnes už je případ promlčený.

Nynější starosta Miloš Tita podal trestní oznámení a podle policistů bývalý starosta Šolc při správě cizího majetku skutečně pochybil. Jak však dodala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková, případ z důvodu jeho promlčení odložili. „Byť i bývalé vedení pochybilo, je dnes nepostižitelné,“ konstatoval starosta Tita. Jindřich Šolc se k případu odmítl vyjádřit.

Hospodářská kriminálka ještě prošetřuje libereckou firmu Lenoxa, která městu peníze doteď nezaplatila. Firma má problémy i v jiných městech, například v Doksech, České Lípě nebo v Rovné na Sokolovsku.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Společnost navíc poté, co odmontovala od jednotlivých vchodů malé kotelny, začala zásobovat městské domy teplem z vlastního zdroje. Podle města však nájemníkům účtuje přemrštěné ceny. „Teď jsme tím všichni postiženi, protože jsme připojeni na kotelnu Lenora a cena pro letošní rok nám byla stanovena 1075 Kč za gigajoul, což je v republice naprostý rekord,“ upozornil předseda kontrolního výboru z Městského úřadu Ralsko Vít Veselý.