Pardubice chtějí získat vyvlastněná kasárna

Pardubice - Pardubice připravují žalobu na stát kvůli Masarykovým kasárnám. Považují je za svůj historický majetek. Areál v hodnotě stovek milionů korun znárodnil stát v roce 1949 a město ho chce po odchodu armády vymoci zpět. O kasárny má zájem i ministerstvo spravedlnosti. Své plány s pozemky a budovami má i pardubický magistrát.

Koncem tohoto roku odejdou z pardubických Masarykových kasáren poslední vojáci. Město chce zpět celý areál včetně budov a pozemků. Kvůli průtahům s převodem skončí rozhodování o osudu Masarykových kasáren zřejmě u soudu. „V 90. letech, když stát vracel dříve zkonfiskované pozemky městům a obcím, tak v té době to nešlo, protože existovaly zákonné překážky,“ vysvětluje vedoucí kanceláře pardubického primátora Michal Zítko. „Připravujeme určitý druh žaloby na to, aby soudy řekly, že je to náš historický majetek a že na něj máme právo,“ dodává náměstek pardubického primátora Michal Koláček. 

Město se opírá o dokumenty, které podle právních rozborů dokládají jeho nároky. O část kasáren má zájem i krajský soud. Právě se zástupci justice už ministerstvo obrany o převodu průběžně jedná. „Pro nás ty prostory jsou přijatelnou variantou. V budoucnu by tam mohl sídlit krajský soud, respektive jeho pobočka, popřípadě Okresní státní zastupitelství,“ říká mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Aleš Korejtko. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Proti justičnímu paláci v areálu kasáren město nic nenamítá. Žalobu ale vidí jako jedinou cestu v případě, že majetek od státu bezúplatně nezíská. Pro desetihektarový pozemek nedaleko centra by se podle magistrátu našlo i další využití. „Kromě justičního paláce by do úvahy mohl přijít i nový prostor pro městskou policii, která v Pardubicích sídlí v pronajatých prostorách, ze kterých dostala výpověď,“ uvádí další možnosti využití Michal Zítko. 

Pardubice chtějí využít všechny možnosti k získání Masarykových kasáren zpět. Nárokem města se tak může zabývat i Ústavní soud.