Zámek Rájec-Jestřebí provoněly půvabné kamélie

Rájec nad Svitavou – Státní zámek Rájec-Jestřebí se dnes mimořádně otevřel návštěvníkům i mimo turistickou sezonu. Důvodem je desetidenní výstava kamélií, které si oblíbily dámy především v 19. století. Reprezentační prostory zámku kromě kvetoucích keřů vyzdobí i paličkovaná a šitá krajka. Kamélie, které kvetou právě na přelomu února a března, pěstují na zámku už 40 let. Zahradníkům se tak podařilo vypěstovat několik stovek odrůd všech barev.

Kaméliím se nejlépe dařilo na přelomu 19. a 20. století, kdy bývalo v domech, ale i zámcích chladněji. „Kamélie má bohužel vlastnosti rozmazlené, ale chladnomilné princezny,“ řekl ČT zámecký zahradník Evžen Kopecký. Květiny proto nesmí nikdy přeschnout a neustále se musí udržovat vlhké. V současné době ale oblíbené květy zažívají opět renesanci. Prospívají jim totiž zimní zahrady.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Náročná rostlina ale vydrží uřezaná ve váze jen několik dní. Podle Kopeckého proto byly v historii kamélie používány jako květiny na jeden večer. Dámy se s nimi zdobily především na plesy. K těmto účelům byly dováženy dokonce až z Itálie. „Nedovedu si ale v 19. století představit, jak mohla doprava tak křehkých květů vypadat,“ dodal Kopecký.

Výstava s názvem Kamélie a krajka je přístupná od 27. 2. do 7. 3. Pravidelná sezona začne na zámku první dubnový víkend.