Sídlo bývalého deníku Rudé právo se bude bourat

Praha - Budova v centru Prahy, v níž sídlila redakce bývalého Rudého práva, se bude bourat. Komplex objektů mezi Masarykovým nádražím a ulicí Na Poříčí koupila před několika týdny nadnárodní finanční společnost Penta Investments a hodlá sídlo kdysi nejmocnějších novin nahradit novým administrativním palácem. Památkáři projektu fandí. Budova bývalého komunistického deníku z konce osmdesátých let už při výstavbě narážela na odpor odborníků památkové péče i architektů. Ústřední výbor komunistické strany přesto kvůli ní nechal vybourat původní zástavbu ulice Na Florenci.

„Ta budova byl urbanistický omyl. Neměli bychom opakovat chyby, kterých se dopustila. To znamená obrovský monoblok, ale hlavně výšková dominanta,“ řekl jednatel Klubu Za starou Prahu Richard Biegel. Budoucí stavba administrativního paláce už podle nového vlastníka – společnosti Penta Investments nebude vyčnívat nad okolními domy. Vychází tak z návrhu architekta Jakuba Cíglera vytvořeného pro předchozího majitele budov České typografie.

Firma Penta Investments plánuje vystavit nový kancelářský objekt

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

„Těsně před ukončením tiskařské výroby zde pracovalo zhruba přes tisíc zaměstnanců, ať už v pozicích redakčních, nebo v tiskařských závodech. Budova samotná byla navržena, aby přežila, kdyby vznikla třetí světová válka,“ vysvětlil projektový manažer společnosti Penta Investments David Musil. Zmíněná firma si nechá vypracovat vlastní architektonickou studii a do dvou let chce získat všechna potřebná povolení k demolici a výstavbě nového kancelářského objektu.

Investice mají přesáhnout pět miliard korun. Prozatím ale bude společnost dál budovy pronajímat. „Kanceláře i sklady nabízíme dál k pronájmu za režijní náklady,“ dodal Musil. Hala tiskárny i konferenční sály stále dýchají atmosférou socialismu a nový majitel doufá, že o tyto interiéry projeví zájem také filmaři.