Brdské obce mají naději na dotace

Plzeň - Brdským obcím svitla nová naděje na získání dotací na rozvoj zanedbané infrastruktury. Bývalá Topolánkova vláda jim v souvislosti s plánováním radarové základny slíbila miliardu a čtvrt. Peníze tam měly jít bez ohledu na to, jestli radar bude, nebo ne. Starostové se ovšem peněz nedočkali a některé obce se kvůli planým slibům politiků zadlužily. Teď jim podává pomocnou ruku vláda Jana Fischera.

Ve většině zdejších obcí není vodovod ani kanalizace. Díky slibovaným dotacím se to mělo změnit. Těšili se i v Borovně, a proto nechali zpracovat příslušné projekty. Jenže padla vláda a s ní i sliby. „Dodnes jsem dlužen architektovi za projekty,“ přiznává starosta Borovna Josef Loukota. 

Díky medializaci se peníze na borovenský projekt ve státní pokladně nakonec našly. A teď to vypadá, že se tu dočkají i vysněného vodovodu. „Částka dvě stě padesát milionů korun na kofinancování a na projektovou dokumentaci bude naplněna,“ slibuje poslanec Václav Votava.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Jenže je v tom háček. Ve hře jsou už jen rozpracované projekty. Ti, co ještě nezačali, mají smůlu. „My jsme neměli dostatek finančních prostředků, abychom mohli začít připravovat projektovou dokumentaci,“ uvádí starosta Míšova Pavel Hrubý.   

Pomoci má nový dotační program šitý brdským obcím na míru, tak aby si na dotace mohly sáhnout i malé vesnice. Během měsíce začne navíc znovu fungovat i speciálně ustavená vládní komise pro rozvoj Brdska. „Ty projekty jsou zahrnuty do určitého seznamu, který již byl schválen, a my to budeme příští týden revidovat,“ říká krajský radní pro regionální rozvoj Ivo Grüner. 

Starostové už ale slibům nevěří. Fischerova vláda jim sice podala pomocnou ruku. Po blížících se volbách ale může být zase všechno jinak. „Až se změní vláda, tak se na nás znovu vykašlou,“ tvrdí skepticky starosta Borovna Josef Loukota. „Vláda, která vzejde z voleb, bude zavázána usnesením,“ uzavírá poslanec Votava. 

Aktualizovaný seznam projektů mají starostové předat na ministerstvo k posouzení za čtrnáct dnů.