Šéf pardubické záchranky odchází kvůli sporu o finance

Pardubice - Ředitel záchranné služby v Pardubickém kraji Marek Obrtel po více než třech letech působení ve funkci rezignoval. Nelíbí se mu, že zdravotníkům tady chybí 21 milionů korun na provoz. Obrtel ve Studiu ČT24 uvedl, že záchranná služba v Pardubickém kraji potřebuje ve svém rozpočtu okolo 149 milionů korun na provoz. Považuje za chybu, že v usnesení zastupitelstva se objevila částka 128 milionů. Radní kraje Markéta Tauberová oponuje, že došlo ke změnám v provozu záchranné služby, a i s menším rozpočtem je podle ní možné, aby fungovala.

Odstupující ředitel uvedl, že záchranné službě sice odpadla řada činností, ale s reorganizačními opatřeními a s novými nařízeními vlády z loňského roku došlo ke zvýšení nákladů zhruba o 9 milionů korun. „Možná náhodou, možná nějakým jiným mechanismem došlo k tomu, že když jsme propočítali všechny plusy a minusy, které do života záchranky v roce 2010 vstupují, docházíme ke stejnému číslu jako loni a to je právě 149 milionů, které záchranná služba nezbytně potřebuje k přežití,“ uvedl Obrtel pro ČT.

Přestože Obrtel míní, že jeho nástupce bude tlačen ke snižování mezd a redukování posádek, Tauberová ujišťuje, že záchranná služba je jednou z priorit kraje. „V žádném případě nedojde k tomu, aby byly rušeny posádky zdravotnické záchranné služby… Záchranka je stejně jako ostatní naše organizace příspěvkovou organizací kraje, musí se řídit pravidly a je jí schvalován rozpočet, do kterého se musí vejít,“ uvedla ve studiu ČT24 Tauberová.