Na Sušicku pomáhá s digitalizací speciální digihlídka

Sušice - Sušicko žije digitalizací. Zemské analogové vysílání tam definitivně skončí 28. února. Digitalizace  pokračuje v Česku postupně podle harmonogramu, který schválila vláda. Bez analogového vysílání je aktuálně už čtyřicet procent domácností. Zdejší obyvatelé digitalizaci většinou vítají. Sušicko je totiž hodně členité a naladit tu přes anténu slušný obraz byl mnohdy problém, přestože měli zdejší televizní diváci vysílač doslova za humny.

Obyvatelé Sušicka popisují, že problém byl hlavně na vesnicích a v přilehlých částech města. Špatný signál zhoršoval například napadaný sníh. Devadesát procent domácností na Sušicku už proto přešlo na digitální vysílání. Handicapovaní mají k dispozici infocentra a každý den jsou v terénu tzv. digihlídky, které v případě problémů pomůžou a poradí. Členové digihlídky popisují, že nejčastěji pomáhají starším lidem v důchodovém věku. Občanům mohou na místě ukázat šíři digitálních kanálů, způsob naladění a příklady zapojení.

Sušický Svatobor je v pořadí už čtvrtý analogový vysílač, který v rámci digitalizace v Česku přestane fungovat. Podle Zdeňka Duspivy, národního koordinátora projektu digitalizace, budou v projektu digitalizace dále na řadě jižní Čechy, v červnu Brno a letos taktéž uzavře vysílání Ústí nad Labem. Kompletně v celé republice má být digitalizace dokončena v polovině roku 2012.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)