Cheb opět zkouší prodat majetek v Bavorsku

Cheb - Cheb chce obnovit jednání s bavorskou vládou o prodeji lesů, které město v sousední zemi vlastní. Pozemky jsou ale pod nucenou správou Bavorska a radnice se k nim už roky marně snaží dostat. Na podzim navíc město podalo na německý stát žalobu za neúspěšný prodej lesní hájenky, která na pozemku stojí. Chtělo ji přitom odprodat jejímu dlouholetému nájemci, což je Němec.

Přibližně šest set dvacet hektarů lesa a hájenka u bavorského města Neualbenreuth patří Chebu už od roku 1927. Potvrdily to i německé soudy. Přesto ale radnice nemůže se svým majetkem hospodařit. Podle německého zákona z roku 1965 je les v nucené správě bavorské vlády. „V současné době i s ohledem na Evropskou smlouvu je to omezení protiprávní, ale nikdo se nemá k tomu, aby se k tomu postavil, tak jak chceme my, to znamená, aby se zrušila ta nucená správa,“ říká právní zástupce města Cheb Jaroslav Svejkovský. 

Před deseti lety Cheb dostal nabídku na odkoupení lesů. Němci to ale tehdy podmiňovali tím, že výtěžek z prodeje vloží do společné nadace. Na to město nepřistoupilo. Teď se situace změnila a radnice znovu uvažuje o tom, že pozemky bavorské vládě prodá. „Z naší strany je to ústupek, protože nebudeme úplně svobodně nakládat se svým majetkem, ale na druhé straně se dostaneme k financím,“ vysvětluje podstatu nabídky starosta Chebu Jan Svoboda. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Radnice se přitom už jednou pokusila část svého majetku prodat. Lesní hájenku ale bavorský katastrální úřad odmítl přepsat na její současné nájemce. Cheb a manželé Kunzovi proto podali na německý stát žalobu. „Bydlíme tu už dvacet let a máme na hájenku nájemní smlouvu s bavorským státem. Proto bych byl rád, kdyby se to už konečně vyřešilo,“ uvedl k případu loni v listopadu nájemce Albert Kunz.   

Podle starosty by ale žaloba neměla mít vliv na další jednání. Jaká je současná hodnota lesa určí až nový posudek. Už v roce 2000 ale Němci nabízeli v přepočtu šedesát milionů korun. Další stovky tisíc eur by měl mít Cheb na účtu, kam se ukládají výnosy z hospodaření v lese. Případný prodej veškerého majetku města v Německu by muselo ještě schválit zastupitelstvo.