Praha vyslala do boje se sněhem stovky úředníků a policistů

Praha - V centrální části metropole se do odklízení napadlého sněhu vrhlo také zhruba 750 úředníků magistrátních organizací. Do ulic na mimořádnou brigádu vyslal své zaměstnance magistrát, městská policie, dopravní podnik, správa služeb a Technická správa komunikací. Jejich úkolem je zejména čistit chodníky a přechody v městských částech 1, 2, 3, 7 a 9. Svou kancelář vymění desítky zaměstnanců za ulici pravděpodobně i zítra.

„Nejsou to zaměstnanci technické údržby, ale zaměstnanci z kancelářských pozic,“ potvrdil náměstek primátora Rudolf Blažek. Pokud bude potřeba další mimořádná brigáda, bude podle náměstka vyhlášena i ve středu. Blažek zároveň slíbil, že silničáři se nově zaměří i na úklid dosud neošetřených komunikací, o které se podle vyhlášky starat nemusí, a okolí tramvajových výhybek.

Kdo se úklidu účastní, určili ředitelé jednotlivých organizací. Podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka jejich zaměstnanci pomohou zejména v oblasti Prahy 9, ve sněhové pohotovosti budou hlavně lidé z vozovny Hloubětín. Dodal, že již dnes byli do ulic posláni pracovníci dispečinku, kteří dostali za úkol udržovat provozuschopné tramvajové výhybky. Ozývá se však i kritika, že úředníci mají raději zůstat na svých pracovištích a vykonávat svoje povinnosti, stejně jako by měli policisté hlídat raději přechody u škol, než aby s lopatou odhazovali sníh.

Sněhu je moc - kam s ním?

Magistrát hledá další místa, kam by pracovníci úklidových firem sváželi sníh z chodníků nebo náměstí. Uvažuje o volných pozemcích v jednotlivých městských částech, ale i o dalších místech, odkud by mohl být sypán do Vltavy. Vedení hlavního města proto již jedná s Povodím Vltavy a pražským hygienikem. Dnes odpoledne magistrát rozhodl o odvozu sněhu z centra města na náplavku Na Františku, odkud je shrnován do řeky. Blažek ujistil, že do vody bude odvážen pouze sníh, který není příliš kontaminován solí. Od pondělka už bylo odvezeno asi 1000 kubíků sněhu, podle ředitele technických služeb Ludvíka Dostála je ale v současné době na pražských komunikacích asi sedm milionů metrů krychlových sněhu. Odvážet se bude asi až do pátku.

Pražští hasiči upozorňují, aby lidé nepodcenili nebezpečí stromů v pražských parcích a lesích. Ty by mohly pod náporem sněhu praskat a chodce zranit, řekl ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman. Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz uvedl, že za tři dny kalamity jejich lékaři ošetřili 30 až 40 lidí, kteří upadli na chodníku. Ředitel strážníků Vladimír Kotrouš dodal, že městští policisté se dnes zaměřili především na dohled u přechodů, kde přecházejí děti do škol. Se speciální technikou také pomáhali vyprostit zapadaná vozidla.

Úklid chodníků
Zdroj: ČT24