Na železničních tratích v Jizerských horách vzniknou nové zastávky

Smržovka - Dráhy se snaží konkurovat individuální dopravě. Ve Smržovce od Nového roku přibyla zastávka Luční. Vlaky tu tedy zastavují už na čtyřech místech a lidem se tak zkrátila cesta i mezi vzdálenými částmi města, jako je právě tamní menší sídliště Luční.

První vlaštovka v regionu byla zastávka Tanvaldský Špičák poblíž stejnojmenného lyžařského areálu, která byla zprovozněna před čtyřmi lety. Novou zastávku Centrum teď staví i Jablonec nad Nisou. Mikroregion Tanvaldsko letos investuje pětadvacet milionů z fondů Evropské unie do oprav autobusových čekáren a staveb železničních zastávek. Dvě vzniknou v Desné, jedna ve Velkých Hamrech. „Pokud budou lidé z Jablonce i Liberce moci naskočit na vlak, dovezou se až do blízkosti lyžařských areálů,“ vysvětluje jeden ze záměrů zlepšení infrastruktury Kateřina Preusslerová, manažerka Mikroregionu Tanvaldsko. Marek Pieter, starosta Desné, dodává, že jde i o zlepšení dopravní obslužnosti a komfort cestujících. Zastávky by měly odstranit hlavní nedostatek zdejší dráhy, a to její nedostupnost z malých měst a obcí. Často i několik kilometrů k nejbližší zastávce se totiž zatím chtělo šlapat málokomu.

Koncem 90. let České dráhy plánovaly útlum provozu v Jizerských horách. Nové zastávky i podle drah signalizují, že se se zdejšími tratěmi počítá. Jindřich Berounský, systémový specialista Českých drah v tom vidí obrovský impulz pro železnici Jizerských hor, který ukazuje její velkou perspektivu. Liberecký kraj původně odvozoval rozvoj železniční dopravy od miliardového projektu Regiotram Nisa a provozu takzvaných vlakotramvají. Zůstaly z něj ale právě jen nové zastávky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)
  • Regionální trať na Tanvaldsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1350/134905.jpg
  • Manažerka Mikroregionu Tanvaldsko Kateřina Preusslerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1350/134903.jpg