Nejdelší bruslařská dráha na světě přilákala na Lipno stovky lidí

Lipno nad Vltavou - Zahájení sezony na nejdelší bruslařské dráze na světě si na Lipenském jezeře dnes nenechaly ujít stovky bruslařů. K dispozici měli přibližně pět metrů širokou a 9,5 kilometru dlouhou dráhu z Lipna až do Frymburka s přípojkou k Přední Výtoni. Časně ráno ještě za tmy bylo ale nutné odstranit z dráhy téměř deset centimetrů sněhu, který napadl během noci. Ledovou trať na konci ledna prozkoumají i Nizozemci, kteří na ní zvažují uspořádání mezinárodních závodů. Letos budou navíc poprvé na přehradě dvě bruslařské dráhy. Druhou upraví správci povodí v blízkosti Horní Plané.

„Použili jsme pouze kartáče. Led má tloušťku jen 18 centimetrů a využití radlice, vážící téměř tunu, by nebylo bezpečné,“ uvedl provozovatel tratě Jan Staněk. K dokonalému prožitku z bruslení podle něj scházelo jen slunečné počasí. „Jsme příjemně překvapeni, jezdí se tu nádherně,“ popsal své dojmy jeden z bruslařů.

Loni se na Lipně bruslilo devět týdnů, letos bude podle Staňka záležet na vývoji počasí: „Loni byl podstatně silnější led, měřil kolem 35 centimetrů a umožnil lepší údržbu. Kdyby napadlo větší množství sněhu, bude třeba použít těžší techniku.“ Také kvalita ledu zatím není tak dobrá jako loni. Do slabého ledu párkrát zapršelo a nasněžilo, takže se udělaly hrbolky a led je hrubší. Bruslaři ale podle něj nekvalitní vrstvu obruslí a pokud zasvítí slunce, drobné nerovnosti se zacelí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dráha předčila délkou i trať v kanadské Ottawě

O dráhu se starají dobrovolníci. V hlavní sezoně ji projíždí se čtyřkolkou, s radlicí a s kartáčem pravidelně každý den, intervaly závisí na počasí. Když sněží, projíždí ji téměř nepřetržitě, aby sníh nepřimrzl k ledové ploše. Okruh údržbáři projedou asi za 40 minut. Loni se na magistrále podle odhadů organizátorů prohánělo asi 60 tisíc bruslařů. Do okolních vesnic se po ledě dostanou asi stejně rychle jako autem.

Bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám. Led ho pokrývá pravidelně od prosince do března. Loni v únoru byla dráha přeměřena pod dohledem rozhodčí z agentury Dobrý den a zapsána do České knihy rekordů. S délkou 10.922,8 metru předčila i trať v kanadské Ottawě.

Bruslařská dráha
Zdroj: ČT24