Nemocnice na Bulovce nechce pitvat mrtvé ze Středočeského kraje

Kladno - Oddělení soudního lékařství Fakultní nemocnice na Bulovce přestalo od 1. ledna přijímat k pitvě mrtvé ze Středočeského kraje. Podle záchranářů jde o vážný problém, který může vyústit až v to, že tělesné ostatky zůstanou na místě skonu. O vyřešení celé situace stojí také policie, která často musí přímo na místě nepříjemnou situaci řešit. Podle ředitele středočeských záchranářů Martina Houdka zatím od začátku roku nemocnice odmítla pitvat šest těl. Bulovka se hájí nedostatkem lékařů, přístrojů i chladicích boxů pro zemřelé. Oddělení soudního lékařství provede ročně 1600 pitev, což je nejvíc v republice.

Středočeský kraj nemá vlastní soudní lékařství, proto již řadu let využívá čtyři pražské nemocnice. Bulovka mu proto před pěti lety nabídla, že pokud zaplatí další lékaře a navýší kapacitu chladicích boxů, mohlo by středočeské oddělení vzniknout v jejích prostorách. Do dnešního dne ale kraj žádné kroky nepodnikl. Podle hejtmana Davida Ratha navíc kraj nyní nemá na takovou investici peníze. Zemřelé tak pitvají na Bulovce, ve Vinohradech, ve Střešovicích a ve Studničkově ulici. Bulovka až do konce loňského roku přijímala těla z okresů Příbram, Kladno, Mělník, Nymburk a Praha-východ. „Hned 1. ledna odpoledne jsme ale bez předchozího upozornění narazili na problém, kdy nemocnice nechtěla tělo k pitvě převzít,“ dodal Houdek.

Pohřební služby nevědí, kam těla vozit

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Záchranáři tak čelí dotazům pohřebních služeb, kam mají tělo odvézt. Podle Houdka je to záležitost, kterou by ale záchranáři už řešit neměli: „Pro nás kontakt se zemřelým končí tím, že vyplníme list o ohledání těla. Toto je pro nás zátěž navíc.“ Ve zmiňovaných šesti případech se nakonec záchranáři dohodli na přijetí v jiné nemocnici. Podle hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha musí pověření toho, kdo bude službu poskytovat, udělat ze zákona ministerstvo zdravotnictví. To ale kraji vzkázalo, že pokud má problémy, má si zřídit vlastní kapacity.

Celá situace může ale podle záchranářů skončit extrémní situací, kdy pohřební služby odmítnou těla přebírat a ta tak zůstanou ležet na místě skonu, kde je budou muset hlídat policisté. Může se také stát, že pohřební služby tělo sice převezmou, ale protože podle právních předpisů jej bez pitvy nesmí pohřbít, budou se u nich hromadit. „Důvody odmítání nám nejsou známy, domníváme se však, že svoji roli v tom sehrávají ekonomické aspekty, kdy nemocnice považují soudní lékařství za prodělečný obor a omezují jeho provoz,“ řekl Houdek. Bulovka ale uvádí jiný důvod. „Existuje určitá kapacita našeho zařízení a ta je teď vyčerpaná,“ uvedl primář z Ústavu soudního lékařství Michal Beran.

Situaci už řeší středočeská policie

Celou situaci už řeší středočeská policie, která je často při přebírání těla pohřební službou přítomna. „Vyhláškou jsou stanoveny případy, kdy se musí provést pitva a určit příčina úmrtí. Pokud by se to začalo řešit nějakou náhradní metodou, hrozí zhoršení kvality provedení tohoto úkonu,“ domnívá se ředitel středočeské policie Václav Kučera. Pitvu musí lékař nařídit například při náhlém úmrtí, u dětí zemřelých do 15 let věku a u mladistvých, v případě průmyslových otrav nebo pracovních úrazů, u osob, které zemřely ve vazbě či ve vězení a v dalších případech.