Františkovy Lázně bojují s hazardem

Cheb - Radnice ve Františkových Lázních vyhlásila válku hazardu. Před koncem roku přijala vyhlášku, podle které jsou ve městě od 1. ledna zakázané herní automaty. Komplikovanější je ale vystrnadit modernější hrací videoterminály. K nim totiž nedávají povolení města, ale ministerstvo financí. To již přislíbilo pomoc, a vychází tak vstříc starostům, kteří volají i po společných kontrolách podezřelých heren.

Skoro padesát starších automatů ve všech sedmi hernách ve Františkových Lázních bylo zapečetěno a ukončilo svoji činnost. Vedle nich se hraje dál na osmatřiceti modernějších videoterminálech. „Zatím nemám od příslušného úřadu žádný papír o ukončení činnosti automatů,“ tvrdí provozovatel jedné z heren ve městě.

Ministerstvo financí do poloviny loňského roku schvalovalo licence na videoterminály bez ohledu na názor měst a obcí. Od 1. června tuto praxi změnilo. Provozovatel teď už souhlas příslušné radnice mít musí. Ministerstvo přihlíží i k místním vyhláškám. Problémem zůstávají dřív udělené licence. Starosta Ivo Mlátilík vyzval ministerstvo k jejich prověření a ke společným kontrolám plnění licenčních podmínek. „Já to rozhodnutí ministerstva financí považuji za účelné a prospěšné, takže určitě těmto požadavkům vyjdeme vstříc. Pouze se musíme domluvit s příslušným finančním úřadem, a to by neměl být problém,“ říká Karel Koryta ze Státního dozoru nad provozováním sázkových her a loterií. „Dále budeme postupovat represivně, zapojíme policii, budeme kontrolovat mladistvé, budeme kontrolovat konzumaci alkoholu a hraní na automatech mladistvými,“ naznačuje taktiku starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík.

Františkolázeňská radnice chce vytvořit tlak i na majitele nemovitostí. Kdo bude mít podle starosty ve svém domě hernu, nemůže počítat s tím, že mu půjde město na ruku. Starosta Mlátilík dále dodal, že nejpozději do konce října se bude ve městě hrát jenom v luxusním lázeňském kasinu. Na to se totiž městská vyhláška nevztahuje.