Těžba čediče na Tlustci je opět ve hře

Liberec - Lidé z okolí Jablonného v Podještědí na Českolipsku se obávají obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Majitel lomu už totiž shání povolení. Podle odpůrců to celý kopec nenávratně poškodí a navíc prý těžba ovlivní život v okolí. To ale těžař odmítá. Tvrdí, že právě těžba čediče vydělá peníze na rekultivaci Tlustce.

Těžba na Tlustci přinese víc problémů než užitku, tvrdí odpůrci lomu. Těžit se na Tlustci přestalo před pěti lety. Teď se lidé bojí, že jim budou při odstřelech znovu praskat domy - tak jako dřív. „Několik dní po odstřelu se objevily větší trhlinky. Dům jsem musel sešroubovat a stáhnout,“ řekl reportérovi ČT v říjnu 2007 majitel poškozeného domu Tomáš Řízek. „Široké okolí bude zamořeno hlukem, prachem, dopravou, seismickými vlivy,“ vypočítává případné záporné vlivy obnovené těžby na Tlustci Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

Lom teď vlastní firma Chlup. Ročně tu chce těžit osm set čtyřicet tisíc tun čediče. Lidé prý odstřely nepocítí. Vytěžený kámen odvezou vlaky, takže nehrozí ani prašnost a hluk od kamionů. Těžbu navíc vítají i v Brništi, do jehož katastru lom patří. Přinese dvacet pět pracovních míst a hlavně budoucí rekultivaci lomu za stovky milionů Kč, kterou zaplatí těžař. „Když se tady nebude težit a kopec zůstane takhle roztěžený a nebezpečný, tak je potřeba ho zajistit. A to lze jedině rekultivací,“ argumentuje starosta Brniště František Jandera. „Jedinou šancí, jak zrekultivovat kopec Tlustec, je další těžba. Tak se vydělají peníze, které se podle zákona odvádějí na speciální účet, potom budou použity pro rekultivaci,“ dodává majitel lomu Jiří Čech.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Obnovení těžby a její vliv na okolí teď posuzuje ministerstvo životního prostředí. Rozhodnutí vydá do konce února.