Silvestr je těžká šichta, shodují se zdravotníci a policisté

Pardubice - Zatímco většina lidí začne už za několik hodin slavit příchod roku 2010, jiní se chystají do práce. Na silvestrovské oslavy se připravují nejen policisté. V pohotovosti jsou hlavně zdravotníci. Právě pro ně je Silvestr snad nejnáročnější službou v roce. Bujaré oslavy si každoročně vyžádají desítky zraněných.

„Úrazy spojené s pyrotechnikou jsou každým rokem ošetřovány zdravotnickou záchrannou službou, otázkou je jen, kolik jich letos bude,“ říká Otomar Kušička, vedoucí lékař záchranné služby Pardubice. 

Na klidnou noc mohou zapomenout i veterináři. Každoročně totiž do útulků v prvních hodinách nového roku putují zvířata, které vystresovaly dělobuchy a ohňostroje. „Po Novém roce se nám v útulku objevují noví psi ve větší míře, než bychom si přáli,“ potvrzuje veterinář Vladimír Tlučhoř. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Do ulic měst vyrazí policisté a strážníci, ovšem slavit rozhodně nebudou. Například v Lázních Bohdaneč si posvítí na opilé řidiče. Pavel Řehoř z Městské policie Lázně Bohdaneč říká: „Na místo jedné hlídky na noc stavíme tři hlídky, z toho jednu se psem.“ 

Čilý ruch panuje už od rána také ve většině pardubických restaurací. Majitelé a barmani chystají alkohol, občerstvení a také výzdobu. Připravují se, ale i záchytné stanice. Právě tady mohou skončit lidé, kteří budou příchod nového roku slavit nejvíce.