Lososům pomáhají SMS

Ústí nad Labem – O návrat lososů do českých řek se může spolu s ochránci přírody a rybáři pokusit teď kdokoli. K rozmnožení těchto ryb, které v minulém století vymizely kvůli stavbám přehrad, může přispět každý prostřednictvím dárcovské SMS. Na konci minulého století došlo ke zvýšení čistoty říčních vod, a proto bylo možné začít budovat rybí přechody přes velké vodní stavby i v Česku. Rybáři spustili program „Losos 2000“, jehož cílem je vrátit lososa do vybraných českých řek.

Adoptujte si svého lososa, vyzývá všechny příznivce přírody Národní park České Švýcarsko. Stačí krátká SMS. „Je tam rovnítko: jedna SMS rovná se jeden losos,“ prohlásil mluvčí NP České Švýcarsko Jakub Juda. Kdo pošle SMS za 30 korun co nejdříve, čeká jej odměna. Může se dostat mezi pár vyvolených, kteří budou pomáhat lososy vypouštět do řeky. "A může pak sledovat jeho životní cestu na webových stránkách 'Návrat lososů',„ dodal Jakub Juda. Ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda doplnil: “Lidé mohou přispět na záchranu velmi ohroženého druhu, to je asi to nejdůležitější."

Čeští rybáři začali s vysazováním lososů již před deseti lety, do řek jich vypustili kolem tří milionů. Po čtyři tisíce kilometrů dlouhé pouti k Severnímu moři se jich ale domů vrací jen málo. „Vracejí se asi tak desítky kusů,“ poznamenal Jan Šmíd z Českého rybářského svazu Ústí nad Labem. Malé plůdky lososů, které rybáři vysazují do řek na jaře, mají příliš mnoho nepřátel. Většina ryb k moři, kde mají dospět, ani nevypluje. Dárcovské SMS by proto měly přispět k tomu, aby bylo dost peněz na nákup větších ryb. „Odrostlých, tak osm centimetrů velkých,“ vysvětlil ředitel Benda. Odrostlejší lososi, kteří se vysazují do řek na podzim, mají podle rybářů podstatně větší naději na přežití. „Do moře by táhlo daleko větší množství lososů,“ ujistil Jan Šmíd.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Peníze od dárců navíc umožní, aby projekt „Návrat lososa“ pokračoval i ve chvíli, kdy na něj stát už nebude chtít přispívat.