Plzeň dopřeje opuštěným psům pohodlí v novém útulku

Plzeň – Západočeské krajské město bude mít po mnoha letech nevyhovujícího provizoria kvalitní psí útulek, který začne fungovat na Nový rok. Plzeň poprvé po sedmnácti letech zvládne nápor ztracených psů v silvestrovském období bez obav. Starý provizorní útulek na Valše už dlouho nevyhovoval psům ani ošetřovatelům. Nový komplex má už všechny vymoženosti moderních útulků, ale ošetřovatelé si nejvíc chválí teplo.

„Tady je kapacita 70 psů, ale věčně tady máme přes 100 psů,“ uvedla hlavní ošetřovatelka Bohumila Zíková. Největším problémem starého útulku byly podle většiny záměstnanců studené venkovní kotce. „Hlavně tady v zimě zamrzala strašně voda,“ dodala Petra Chromá. Teplo i ztísněný prostor budou novým útulkem vyřešeny. „Současný útulek v Plzni Na Borech bude mít kapacitu 130 pejsků, takže by se sem měli všichni zatoulaní a bohužel i vyhození psi vejít,“ poznamenal ředitel útulku Martin Kuna.

Liga na ochranu zvířat, která se o plzeňský útulek stará, má za sebou prý úspěšný rok. Na nový útulek se zde mnoho let čekalo, navíc místní lidé na opuštěné, ztracené nebo týrané psy nepřestali přispívat. Za nový psí útulek zaplatila plzeňská radnice 47 milionů korun.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)