I sloni ve Dvoře Králové mají potěšení ze stromečků

Dvůr Králové nad Labem – Vánoční stromky, které se obchodníkům před svátky nepodařilo prodat, mohou skončit v zoologické zahradě. Ve Dvoře Králové nad Labem si na stromech, které samozřejmě zůstaly neozdobené, v těchto dnech pochutnávají sloni. Jsou pro ně vítaným zpestřením jídelníčku, a dokonce si mezi stromky vybírají, některé jim vůbec nechutnají. V letošním roce má zoologická zahrada těchto pochoutek pro své slony dostatek.

Jehličnaté stromečky, které nezdobí vánoční domácnosti, jsou pro slony z královédvorské zoo vítanou změnou jinak pravidelného jídelníčku. „Nejraději mají mladší výhonky, a když už nic jiného nemají, sežerou i kmen,“ uvedl ošetřovatel slonů v Zoo Dvůr Králové nad Labem Radek Jaroš. Další z ošetřovatelů Michal Bartoš doplnil: „Přes léto mají ovocné a listnaté stromy, tohle je pro ně vánoční zpestření.“ Ne každý stromeček však slony potěší, ošetřovatelé zjistili, že borovička jim vůbec nechutná. „Nemají je rádi, roztrhají je a odhodí,“ dodal Radek Jaroš.

Naprosto nevhodné jsou ovšem pro slony stromečky, které byly někdy ozdobené. „U stromku, který byl jednou ozdoben, si nemůžeme být jisti, zda na něm nezůstaly nějaké háčky nebo jiné ozdoby. Slon by to mohl sežrat a potom by měl zdravotní potíže,“ prohlásil zástupce ředitelky zoo Miroslav Špráchal. Nedostatkem stromků zoologická zahrada letos rozhodně netrpí, další nabídky už musí odmítat. „Stromků máme dost, není nutné brát další,“ vysvětlil Miroslav Špráchal.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Slony, ale i další zvířata si návštěvníci královédvorské zoo mohou až do konce ledna mimořádně prohlédnout v prodloužené otevírací době – denně od devíti do devatenácti hodin.