Písek regeneruje sídliště

Písek – Dvě stě milionů korun by měla stát obnova největšího píseckého sídliště Portyč. I přesto že je nejmladší ve městě, má nejhorší pověst. Lidi často nemají ani základní vybavení a to se odráží na cenách nemovitostí. Jsou nejnižší v celém Písku. První část obnovy má už sídliště za sebou, následovat teď budou další. Většina z investovaných peněz přišla z evropských fondů, menší částí přispělo město z vlastních prostředků.

Nedostatek parkovacích míst, málo zeleně, dětská hřiště téměř žádná a panely na domech jsou popraskané. To vše tvoří obraz nejmladšího píseckého sídliště Portyč, na vině je přehuštěná zástavba z minulých let. „Abychom zbourali některý dům, to prostě nejde. Snažíme se tedy zlepšit alespoň to, co zlepšit jde,“ uvedl manažer projektu Petr Jelínek. Žije tu téměř 5 tisíc lidí, zájem o bydlení v lokalitě rok od roku upadá a to se odráží i v cenách nemovitostí. „Struktura osídlení způsobila, že ceny bytů jsou zde nejmenší,“ prohlásil místostarosta Písku Vojtěch Bubník (VPM).

Už před čtyřmi lety vznikl projekt na obnovu lokality. První etapa regenerace je hotová, část sídliště Na Stínadlech má zateplené domy, vyměněná okna, nové osvětlení i bezbariérové chodníky. „Myslím, že k plné bezbariérovosti už moc neschází,“ potvrdil místní obyvatel Jaroslav Jedlovský. Starosta města Miroslav Sládek (ODS) doplnil: „Tato část stála 4,6 milionu korun, z toho 85% tvořily dotace a 15% vlastní prostředky města.“ Regenerace sídliště by měla přinést především atraktivnější bydlení i větší zájem o lokalitu.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Město na regeneraci sídliště získalo 100 milionů korun z evropských fondů. Polovinu věnuje na obnovu zeleně druhou na opravu panelových domů.