Ústecké maminky bojují proti leukémii kalendářem

Ústí nad Labem – Ústecké maminky se vrhly do projektu, který má pomoci dětem s leukémií. Vydaly svůj vlastní kalendář a projekt nezištně podpořili ústečtí podnikatelé. Jejich společné dílo se do prodeje dostane ještě před Vánocemi. Focení neodmítla žádná z dvanácti maminek.

Onemocní-li dítě leukémií, onemocní vlastně celá rodina. Autor fotografií Vladimír Kettner to zná. Jeho vnuk trpí touto nemocí už dva roky. „Psychická zátěž rodiny je opravdu velká,“ říká. Když za ním přišly rodinné přítelkyně s nápadem, jak pomoci jeho vnukovi a ostatním podobně nemocným dětem, souhlasně kývl.

Nápad udělat kalendář se ale zrodil celkem pozdě – dva měsíce před Vánocemi. Reklamní odborníci maminky varovali, že to nestihnou. Ty ale neposlechly a kalendář je na světě. Spoluautorka projektu Alexandra Rajdlová si pochvaluje rychlost pozitivních reakcí od sponzorů. Kalendář bude v prodeji už od zítřka.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

500 vydaných kalendářů by mělo vynést kolem 200 tisíc korun. Lékaři z Dětské kliniky Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem už vědí, za co je utratí. „Půjde sice o takové drobnosti, na které ovšem při nakupování drahých přístrojů nezbude ani koruna,“ upřesnil primář Jaroslav Škvor.