Limity na těžbu uhlí prozatím prolomeny nebudou

Ústí nad Labem - Zastupitelstvo Ústeckého kraje dnes nepodpořilo návrh, aby se jednoznačně postavilo proti prolomení limitů těžby uhlí. Ty zatím chrání obce, které na něm leží. Návrh vládní energetické koncepce ale připouští, že by zrušeny být mohly. Zastupitelé, kteří se za zachování limitů nepostavili, se brání, že své volební programy nezradili. Důležitější podle nich je, že dál stojí za lidmi, kteří v obcích ohrožených těžbou žijí. Jen oni nakonec rozhodnou, zda se s těžaři domluví, nebo ne. Odpůrci rozšiřování těžby uhlí ovšem tvrdí, že z předvolebních slibů zbyl pouhý cár papíru.

Podle Vladimíra Buřta (Strana zelených), místostarosty města Horní Jiřetín, ze slibů politiků na krajské úrovni, ale pravděpodobně i na celostátní úrovni z předvolebních slibů sešlo. „Dle mého názoru jsou pro prolomení limitů, pouze se to bojí říci,“ míní Miroslav Otcovský (ODS), člen zastupitelstva města Litvínov. Modré papíry s logem ODS dnes zůstaly schovány. Nebylo třeba je vybalovat, protože ODS u svých předvolebních slibů zatím zůstává. „My jsme tady přece od toho, abychom hájili zájmy lidí a ti říkají naprosto jasně, že prolomit limity nechtějí,“ prohlásil Vlastimil Doležal (ODS).

Sociální demokraté se naopak staví proti stanovisku zástupců ODS. „Já to vidím jako zoufalé populistické chování a velice mě to od kolegů z ODS mrzí,“ řekl Petr Benda (ČSSD), člen rady Ústeckého kraje. Dvě strany, které společně v Ústeckém kraji vládnou, se tentokrát v názoru na limity rozešly. „Myslím si, že by bylo mnohem poctivější, kdyby ti politici přijali skutečně rozhodující stanovisko už teď,“ dodal Buřt.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)