Trmický lihovar pojede ve zkušebním provozu další čtvrtrok

Trmice – Majitelé průmyslového lihovaru v Trmicích požádali o odložení kolaudace továrny. Litvínovský stavební úřad podniku, který měsíce obtěžoval zápachem obyvatele města, povolil na čtyři měsíce další zkušební provoz. Obyvatelé města a přilehlých oblastí podle vedení podniku setrvávají v protestech spíše setrvačností. Proti dalšímu zápachu již prý byly podniknuty účinné kroky.

„Myslíme si, že pach jsme fakticky odstranili,“ říká zástupce lihovaru Oldřich Řáha. I vedení města připouští, že počet stížností ze strany občanů mírně ubyl. Majitelé lihovaru tvrdí, že o rychlou kolaudaci ani nestáli. Požádali o ni prý pouze proto, že jim místní stavební úřad v Trmicích po mnoha měsících experimentů už další zkoušení nových technologií nechtěl povolit.

Litvínovští úředníci, kteří řízení převzali kvůli údajné podjatosti Trmických, na další zkušební provoz kývli. „Stavební úřad uvítal to, že dneska nejsme cítit a že se ta situace pronikavým způsobem zlepšila,“ uvedl Řáha. Vedení města, které lihovar kvůli zápachu často kritizovalo, je s dalším zkušebním provozem smířeno. „My jsme určitě raději, že lihovar pojede ve zkušebním provozu, než když by byl povolen provoz trvalý,“ vyjádřila se starostka Trmic Jana Aubrechtová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zkušební provoz na další čtyři měsíce chce vedení lihovaru především proto, aby se lidé z Trmic stačili ujistit, že je továrna svým zápachem již neobtěžuje. „Pořád lepší zkušební provoz, než zkolaudovaná továrna, o které nebudeme vědět, zda jsou tam splněny parametry tak, aby trvale nezapáchala,“ doplnila vedoucí městské komise životního prostředí Marcela Heinzová.

Lihovar v Trmicích
Zdroj: ČT24