Posudek odhalil další chyby při rekonstrukci v Soukenické

Praha – Nový odborný posudek odhalil až tři nepovolené stavební zásahy při rekonstrukci domu v pražské Soukenické ulici. Práce dělníků měla katastrofální následky, dům se zřítil a pod jeho sutinami zemřeli čtyři lidé. Nový dokument, který vypracoval stavební úřad Prahy 1, bude podkladem pro policejní vyšetřování. Nepovolené zásahy do statiky domu byly jedny z prvních předpokládaných důvodů nehody.

Podle starosty Prahy 1 Filipa Dvořáka došlo jednak k nedovolenému odstranění stropu nad druhým patrem a zároveň také k zásahu pod základovou spárou střední nosné zdi. Další chybou prý bylo odstranění části ramen dvorního schodiště.

O neodborném stavebním postupu se mluvilo téměř ihned po neštěstí. Přivolaný statik tehdy prohlásil, že takovéto práce mohly zapříčinit zřícení domu. Avšak ani nový dokument nedokáže přesně určit, do jaké míry se nepovolené zásahy na tragédii podílely.

Neodborné práce v Soukenické ulici (zdroj: ČT24)

Pod troskami domu zahynuli 2. října letošního roku čtyři zahraniční dělníci. Přestože se prý majitelé domu necítí za nehodu zodpovědní, rozhodli se pozůstalé odškodnit a každé rodině dát sto tisíc korun. Zbytky objektu i okolní budovy jsou dodnes zajištěné. Odstraňování sutin může podle starosty trvat ještě jeden až dva měsíce.

Hasiči zasahují ve zříceném domě
Zdroj: HZS Praha/Leoš Kučera