Žižkův památník včetně obří sochy či muzea je na prodej

Trocnov - Žižkův památník v Trocnově v jižních Čechách je na prodej. Nový majitel získá patnáct hektarů lesů a luk, Žižkovu sochu v nadživotní velikosti, mohylu, muzeum s exponáty a základy Žižkova rodného domu. Rozsáhlý památník spravoval okresní úřad. Jenže ten byl zrušen. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ho proto nabízel všem státním institucím, ale marně. Jediným řešením tak zůstává prodej.

Památník totiž vyžaduje investice. Muzea i ministerstva musí naopak šetřit. „Národní památkový ústav si v současné ekonomické situaci nemůže dovolit převzít takový rozsáhlý areál,“ uvedl Petr Pavelec z ústavu. Návštěvnost Žižkova památníku přitom není malá. Jen expozici v muzeu si ročně projde přes čtyři tisíce platících návštěvníků. Kolem vede také řada turistických tras.

Cena zatím stanovena není, nebude ale zřejmě vysoká. Protože je celý areál národní památkou, tak to do jisté míry určuje jeho budoucí využití a případný majitel si s areálem nebude moci dělat, co se mu zlíbí. I proto památník patrně nebudou chtít ani Borovany, na jejichž katastru leží. „Nepředpokládám, že by se zastupitelstvo teď rozhodlo pro koupi Trocnova,“ prohlásil starosta Borovan Stanislav Malík.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Sami památkáři označují prodej Trocnova za velmi neobvyklý krok, proti ale nejsou. Nový majitel, pokud se do výběrového řízení někdo přihlásí, by měl být znám příští rok.

Husitská zástava
Zdroj: ČT24