Brněnskou přehradu čeká další očistná kůra

Brno -  Vyčistit brněnskou přehradu od sinic a udělat z ní opět vyhledávanou turistickou oblast. O to se už několik let snaží Povodí Moravy společně s Jihomoravským krajem i městem Brnem. Odborníci jsou přesvědčeni, že cestou k tomu je zamezení dalšímu růstu sinic. Pomoci k tomu má vápnění, které sinice připraví o zdroj výživy, a také provzdušňování vodní hladiny. Celý letošní rok byla Brněnská přehrada bez vody. Ale také bez toho, že by byla na jejích březích vidět nějaká činnost. To by se teď mělo změnit.

Práce měly začít už v pondělí, nedovolily to však povětrnostní podmínky. Kromě odstraňování biomasy v oblasti Kozí horky na pravém břehu přehrady dojde i na tradiční podzimní vápnění. To ale tentokrát dozná změny. Letadla, která odkryté břehy nádrže zasypávala vápnem, z větší části nahradí pozemní technika a ruční práce. Letadla pomůžou hlavně v těžko dostupných místech.

„Do konce roku by se mělo stihnout i odbagrování a likvidace usazeného bahna na dně přehrady, hlavně v Rokli a u Sokolského koupaliště,“ říká mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. V plánu je také ošetření břehů nádrže biopreparáty, nasazení dravých ryb a instalace provzdušňovacích věží. To vše by mělo pomoci zbavit přehradu toxických sinic, které mohou rekreantům způsobovat vážné zdravotní problémy.

Čištění Brněnské přehrady přitom mělo začít už v létě, začátek prací ale oddálily průtahy okolo výběru firmy, která si měla vzít celý projekt na starost. Soutěž nakonec v půlce listopadu vyhrála společnost IMOS. Povodí Moravy i brněnský magistrát však slibují, že se všechno stihne a přehrada se začne opět napouštět na jaře příštího roku.

Poprvé po 70 letech klesne hladina přehrady v Brně na své historické minimum.
Zdroj: ČT24