Sklářské školy na Novoborsku se asi sloučí, žáků ubývá

Novoborsko – Liberecký kraj tvrdí, že na provoz sklářských škol v Kamenickém Šenově a v Novém Boru už nemá peníze. Studentů jim ubývá. V příštím roce kraj očekává o 360 milionů korun nižší příjmy a šenovské škole už nebude moci přispívat na platy učitelů jako dosud. Školy chce proto sloučit. Šenov se ale spojení s Novým Borem brání. Po 153 letech by to pro školu znamenalo zrušení.

Letos chybí škole v Kamenickém Šenově kvůli úbytku studentů na mzdy učitelům milion korun. Kraj peníze již nepřidá. Radní Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD) potvrdil, že s financováním škol jsou velké problémy. Vedoucí odboru školství Krajského úřadu Libereckého kraje Jiřina Princová říká, že škola v Novém Boru je škola na mnohem lepší technologické úrovni.

Ředitel SUPŠS Kamenický Šenov František Janák však celou situaci vnímá jako likvidaci nejstarší sklářské školy na světě. Kraj chce podle ředitele šenovskou školu zrušit záměrně. Odbornou diskuzi nepřipustil, úspěchy studentů v potaz nebere. Kraj to odmítá – novoborská škola podle něj už restrukturalizací prošla. Podle ředitelky VOŠS a SŠ Nový Bor Ilony Jindrové je to intelektuální prostupnost jednotlivých sklářských oborů, která hovoří ve prospěch novoborské školy.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj nabídl školu Kamenickému Šenovu, město s rozpočtem 40 milionů ročně odmítlo. „Museli bychom se rozhodnout, zda udržovat město, či školu,“ nechal se slyšet starosta Kamenického Šenova Jaroslav Andrysík (ODS). Vedení kamenickošenovské školy chce o její existenci ještě bojovat. Kraj naznačil, že sloučením sklářských škol, ke kterému by mohlo dojít už v dubnu, škrty v rezortu rozhodně nekončí.