V jižních Čechách dnes začaly výstavy betlémů

Písek - Řada jihočeských muzeí dnes zahájila tradiční výstavy betlémů. Podle pracovníků muzeí se jich letos koná nejvíce za posledních několik let. Lidé se podle nich opět vracejí k dávným tradicím. Počet betlémářů stále přibývá. Návštěvníky výstav láká především jejich precizní práce i výběr materiálu. Původní betlémy Františka z Assisi, který jejich tradici založil, měly pouze několik postav – Ježíška, Marii, Josefa a pár zvířat. Současní betlémáři však nezůstávají jen u těchto postav. Mezi návštěvnická lákadla patří největší lidový mechanický betlém na světě - Krýzovy jesličky. V jindřichohradeckém muzeu je ročně navštíví tisíce lidí.

Podle Jana Kouby, etnografa Prácheňského muzea v Písku, jsou oblíbenými postavičkami v betlémech muzikanti a další lidé - třeba řemeslníci, kteří přinášejí Ježíškovi svůj výrobek. Betlémáři rovněž pracují s rozmanitějším materiálem. K vidění jsou betlémy nejen ze dřeva, ale i ze skla, šustí, keramiky nebo třeba z vizovického těsta. „Betlém se dá udělat téměř ze všeho,“ tvrdí betlémář Jan Lovas. „Škála materiálů je ohromně pestrá, zvláště tady na jihu,“ dodal Kouba.

Výtvarníci jdou ve svých představách o podobě betlému ještě dál. Například v Milevském muzeu návštěvníci spatří čertovský betlém. Jeho vytvoření vyvolalo rozporuplné reakce. „Na Vánoce by se mi to asi moc nelíbilo,“ prohlásila Zdenka Náhlíková, návštěvnice muzea na Milevsku. Podle vedení jihočeských muzeí je zájem o tento symbol Vánoc rok od roku vyšší. Tam, kde tradici výstavy betlémů na čas přerušili, se k ní opět vracejí.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)
Josef a Marie s Ježíškem
Zdroj: ČT24