Karlovarská krajská nemocnice odvolala lékařského ředitele

Karlovy Vary - Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KNN) Jiří Fojtík odvolal ředitele pro lékařskou péči Filipa Bergera, člena z hnutí Doktoři za uzdravení společnosti. Důvodem byly podle Fojtíka odlišné názory na způsob vedení nemocnice. Na jeho místo jmenoval chebského chirurga Ilju Horníka. Odvolání přišlo krátce poté, kdy se ve vedení kraje rozpadla koalice ČSSD, KSČM a Doktorů. Vedení kraje ale odmítá, že by šlo o politickou čistku, která by měla odstranit nepohodlné lidi.

V poslední době se názory Bergera, který měl na starosti zajištění zdravotní péče a potřebného zdravotnického personálu, rozcházely se zadáním kraje. Zatímco usnesení krajského zastupitelstva, podpořené tehdy i zástupci z hnutí Doktoři, stanovilo, že do stavby nové krajské nemocnice zůstanou ve všech třech krajských nemocnicích zachovány hlavní obory v současném rozsahu, Berger navrhoval, že za stávající personální situace by se měly některé obory, které jsou v každé nemocnici, sloučit, aby zůstala zachována kvalitní péče. Podle Bergera názorové neshody sice s generálním ředitelem byly, ale šlo zatím jen o návrhy, nikoli skutky. Své další fungování v krajské nemocnici se chce ještě Berger, který je gynekologem, rozmyslet.

Ředitel odmítá, že by šlo o politické zadání

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle nově jmenovaného ředitele pro lékařskou péči Ilji Horníka by měla být v nemocnicích hlavně uklidněna situace. „Je třeba hlavně zabránit odchodům kvalifikovaných lékařů do ciziny nebo do privátního sektoru a udržet personál,“ uvedl. Kroky, které vedení KKN pod vedením Fojtíka začalo zavádět, jsou podle něj správné, i když se jejich efekt projeví až později. Jak ale zdůraznil, vedení KKN by mělo být odborné a ryze apolitické.

Ačkoli Fojtík dnes odmítl, že by jednal na politické zadání z kraje, spory hnutí Doktoři s ostatními koaličními partnery se v poslední době přiostřily. Doktoři upozornili mimo jiné na neprůhlednost některých výběrových řízení na kraji. Koaliční strany se pak po neúspěšném smírčím jednání rozhodly koalici ukončit. Z postů radní pro zdravotnictví a radního pro školství tak zřejmě na následujícím zasedání zastupitelstva budou odvoláni Berenika Podzemská a Vratislav Emler (oba hnutí Doktoři).

Už minulý týden odstoupil z představenstva nemocnice Vilibald Knob. Do rezignačního dopisu uvedl, že generálního ředitele nemocnice podezřívá z korupce. Jiří Fojtík ale taková nařčení odmítá, sám prý trval na tom, aby obvinění prošetřil státní zástupce. Přesto vedení kraje zvažuje, že nařídí nezávislý audit, který by prověřil, jestli vedení nemocnice v minulosti postupovalo správně.