Dvůr Králové řeší nezákonné kácení stromů při stavbě supermarketu

Dvůr Králové – Ve Dvoře Králové nad Labem vzniká nový supermarket Kaufland. Investor se ještě před stavbou zavázal, že vzrostlé stromy v jeho okolí uchrání, firma Agile, která stavbu provádí, ale zdravé stromy poškodila. Dostala sice pokutu 46 tisíc korun, se zdůvodněním, že ohrožují bezpečnost chodců, ale poté stromy bez povolení pokácela. Místní tvrdí, že hlavním důvodem bylo logo supermarketu, které stromy zakrývaly. Případ už šetří Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Ke stavbě přijeli na výzvu občanů hned druhý inspektoři ČIŽP. Na místě už ale nenašli ani pařez. Firma se hájí tím, že na pokácení stromů, které ohrožují bezpečnost lidí, povolení nepotřebovala. Podle místního obyvatele Františka Pecna ale nebyly stromy zdaleka v havarijním stavu a firma je poškodila se záměrem je později pokácet: „Jednoznačným důvodem bylo to, že zakrývaly logo firmy Kaufland.“

„Že dřeviny byly poškozeny, ještě automaticky neznamená, že je můžou beztrestně pokácet,“ řekl ČT Milan Šimek z Městského úřadu ve Dvoře Králové. Stromy ale na zakázku pokácely technické služby města. Firma Agile jim pak navíc jeden z nich darovala jako vánoční strom na náměstí.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na radnici k tomu všichni mlčí. Šimek pouze přiznal, že vůči veřejnosti to bylo nešťastné. O tom, zda ČIŽP zahájí správní řízení o případné pokutě, chtějí inspektoři rozhodnout do měsíce.