Spása pro Rudoltice - nemusí vracet státu 80 milionů

Rudoltice - Obec Rudoltice na Orlickoústecku nemusí státu vracet zhruba 80 milionů korun. Ministerstvo financí jí odpustilo vrácení části dotací na výstavbu bytů a penále. Minulý starosta Rudoltic Oldřich Kolomý nastartoval velkorysý projekt výstavby obecních bytů se státní dotací. Projekt však měl řadu chyb a neobsahoval povinná výběrová řízení. Stát proto požadoval vrácení 68 milionů korun dotací a stejnou sumu jako penále. Kolomý byl minulý rok odvolán.

„Rozhodnutím ministerstva musíme vrátit jen 680 tisíc korun,“ potvrdila starostka Lenka Bártlová. Radnici se podařilo, že jí ministerstvo financí nejdříve letos v dubnu odpustilo vrácení 55,5 milionu korun penále, i tak však obci s ročním rozpočtem 25 milionů korun hrozilo, že mnoho let bude státu vracet dalších asi 80 milionů korun.

Obec podala kvůli porušení pravidel při výstavbě trestní oznámení na neznámého pachatele, na bývalého starostu pak další trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Kolomý dříve nechal založit příspěvkovou organizaci Stavby Rudoltice a obecní firmu Vision Rudoltice, jejichž prostřednictvím se výstavba uskutečňovala.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle starostky Kolomý bez souhlasu a vědomí zastupitelů převáděl firmám značné částky z pokladny Rudoltic, zakázky stavebním firmám byly zadávány bez výběrového řízení a obě společnosti vyplácely neoprávněné odměny, například i synovi starosty. Soud už v jednom případě nepravomocně rozhodl, že 103 000 korun má být vráceno obci.