Koalici v Karlovarském kraji hrozí rozpad

Karlovy Vary – Soužití koaličních partnerů v Karlovarském kraji se stává velmi problematickým. Neshody mezi sociálními demokraty a hnutím Doktoři dosahují takové výše, že dokonce hrozí rozpad koalice. Doktoři své protějšky obviňují, že organizují neprůhledná výběrová řízení a žádají nápravu. Pokud prý vedení kraje neodvolá ředitele svého úřadu a nezajistí transparentnost soutěží, z koalice odejdou. Situaci může uklidnit pondělní smírčí řízení, které o sporech rozhodne.

„Já za svou osobu si naše setrvání v koalici při nesplnění podmínek vyjednaných s koaličními partnery nedokážu představit,“ tvrdí jeden z hnutí Jaroslav Žák. Zastupitelé za ČSSD se ovšem domnívají, že všem požadavkům nebude možné vyhovět.

Výběrová řízení jsou neprůhledná

Sociální demokraté navíc dodávají, že nejvíce kritizovaná výběrová řízení probíhají standardním způsobem. Doktoři jsou však přesvědčeni o opaku, prý neprobíhají otevřeně. „Jsou tam v průběhu měněny zadávací podmínky,“ říká radní Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví Berenika Podzemská. Jako příklad neprůhlednosti uvádějí realizaci pavilonu centrálního příjmu zdejší nemocnice, kdy si kraj na výběrové řízení najal soukromou firmu.

Dalším trnem v oku koaličních partnerů je osoba ředitele krajského úřadu. Podle nich má rodinné vazby na zástupce firmy, která usiluje o krajské zakázky. Ředitel Roman Rokůsek takováto obvinění odmítá s tím, že za dobu své funkce v žádné výběrové komisi pro krajského dodavatele nikdy neseděl.