Liberec vytáhnul do boje s pouličním prodejem

Liberec – Liberec jako první město v zemi zakázalo pouliční prodej, lidé si stěžovali, že je nabídka nejrůznějších služeb na ulicích obtěžuje. Vyhláška má vstoupit v platnost s Novým rokem, proti se ale postavilo ministerstvo vnitra a tak se zdá, že se celá věc protáhne. Centrem města, kde má ta nová  vyhláška platit, nelze v současné době ve dne projít, aniž by chodce nezastavil někdo s nabídkou sjednání pojištění, tarifů pro mobilní volání. Nabízejí se také různé výrobky, především je to kosmetika a v neposlední řadě také spousta reklamních letáků. Stávající studené počasí pouličním prodejcům příliš nesvědčí, bývá jich k vidění podstatně více, přesto si od nich město neoddechne.

Ulice není tržnice určená k prodeji, tvrdí liberecká radnice. Chce proto vytlačit z centra pouliční prodejce a brigádníky s reklamními letáky pomocí vyhlášky, která jejich činnost jednoduše zakáže. „Počet těchto prodejců a nabízečů nejrůznějších výrobků a služeb je v Liberci poměrně vysoký a jejich počet neustále stoupá,“ uvedl mluvčí MÚ Liberec Martin Korych. Obyvatele Liberce prodejci také obtěžují: „Vnucují se a nerozumějí, když řeknu: děkuji, nechci.“

Liberec začlenil pasáž o „obtěžování nabízením výrobků a služeb“ k vyhlášce o veřejném pořádku. To se však nelíbí ministerstvu vnitra. „Návrh nám připadal strohý, krátký a právně neurčitý. Proto jsme Liberci doporučili, aby se pokusili vyřešit regulaci pouličního prodeje jinou formou, než obecně závaznou vyhláškou,“ prohlásil mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ministerstvo libereckým radí, aby raději upravili tržní řád, město si ale stojí za svým a radní vyhlášku schválili i přes námitky. „To vlastně není regulace podnikání, podle nás je nabízení zboží a služeb na ulici nežádoucí a odporuje veřejnému pořádku. V tom se skutečně lišíme,“ vysvětlil tajemník MÚ Liberec Marek Řeháček. Za porušení zákazu pouličního prodeje bude hrozit pokuta od dvou tisíc korun, zákaz se nevztahuje na charitativní akce.

Zda bude vyhláška i přes námitky ministerstva vnitra platit skutečně od začátku roku není právě kvůli postoji ministerstva vůbec jisté. Liberečtí zastupitelé ji totiž schválili bez jakýchkoli změn, tedy i s pasáží, která se na ministerstvu nelíbí. Bude nyní záležet, zda ministerstvo bude za svými argumenty stát. Pokud ano, precedentní vyhláška se dostane až k Ústavnímu soudu, což samozřejmě její platnost pozdrží. V takovém případě se podle zástupců radnice všichni verdiktu dočkají zhruba do jednoho roku.