Obec Chlumec na Ústecku odvolala svého starostu

Chlumec (Ústecko) – Zastupitelé Chlumce na Ústecku v pondělí odvolali obecní radu a místního starostu Romana Hanusche. Místo něj do funkce nastoupí jeho dosavadní zástupce Josef Říha. Informoval o tom internetový server usti.naseadresa.cz. Důvodem odvolání Hanusche a vedení byly především dluhy, ve kterých se obec ocitla. Nový starosta by se měl v současné době snažit vypořádat s dluhy, které zde zůstaly po jeho předchůdci. Jedná se o 55 milionů korun, které obec dluží různým firmám.

Do problémů se Chlumec dostal před několika týdny, kdy byla na jeho majetek vyhlášena exekuce. Dlužil totiž kolem šestnácti milionů korun. Obec je údajně nezaplatila stavební firmě Vodohospodářské stavby Teplice, která pro ni budovala infrastrukturu na výstavbu rodinných domků v části Strádov. Radnice se domnívala, že na infrastrukturu pro čtyřicet domků získá dotaci, ale ministerstvo kvůli různým nedostatkům pomoc odmítlo.

Bývalý starosta prý s firmami jednal bez vědomí zastupitelů i radních. Sdružení Chlumecká alternativa podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. „Všechny věci neprošly ani radou ani zastupitelstvem,“ vysvětlil zastupitel Chlumce Petr Boháč.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Odvolaný starosta říká, že chtěl peníze na exekuci sehnat od soukromé společnosti. Zastupitelé to ale zamítli, tvrdí, že podmínky smlouvy byly nevýhodné. Nakonec starostu odvolali. Vedení chlumecké radnice chce problémy vyřešit půjčkou a prodejem majetku. Ve hře jsou tak některé obecní pozemky a chlumecký rybník, kam se mnozí místní jezdí rekreovat. Chlumecká radnice ho ale chce obětovat až jako poslední.