Přes zákaz stavebního úřadu lihovar v Trmicích dál vyrábí

Trmice – Přestože už před časem trmický stavební úřad nepovolil další zkušební dobu místnímu lihovaru, ten dál vyrábí. Firma tvrdí, že funguje v rámci takzvaného kolaudačního řízení a výroba tedy může pokračovat. Stavební úřad trvá na tom, že lihovar jede načerno. Rozhodnutí úřadu potvrdili i krajští úředníci. Výroba se měla zastavit 16. října.

Ředitel lihovaru Pavel Nohava sdělil, že výroba je legální. Opak si myslí vedoucí trmického stavebního úřadu Martin Sommer. Lihovar je v kolaudačním řízení, kterým se už ale zabývá stavební úřad v Litvínově na Mostecku. Zástupci společnosti tvrdí, že továrna může vyrábět dál. Každý úřad si ale zákon vykládá jinak.

„Lihovar musí být v tomto případě posuzován podle starého stavebního zákona, protože ten ho povolil a říká, že může vyrábět v průběhu kolaudačního řízení,“ nechala se slyšet mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Někteří úředníci jsou však toho názoru, že krajský úřad, jenž nechal o lihovaru rozhodovat dva stavební úřady, způsobil velké zmatky.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Obě strany říkají, že válku nechtějí, ale nějak se bránit musí. Spor se tak může táhnout ještě měsíce. Lihovar navíc nemá problém jen se stavebním úřadem, ale také s Českou inspekcí životního prostředí. Ta už s ním zahájila řízení o udělení až 7milionové pokuty.